Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Google će kreirati sopstveni Blockchain u budućnosti

23/03/2018 06:55

Google je do sada samo posmatrao kako startup kompanije napreduju sa različitim blockchain projektima, ali sada je odlučio napraviti veliki korak.


Navodeći kredibilne izvore, Bloomberg izveštava kako Google planira kreirati sopstveni blockchain koji će ponuditi usluge cloud-a i platnih transakcija.


Deo Alphabet Inc. kompanije razvija sopstveni distribuirani digitalni ledger koji treće strane mogu koristiti za kreiranje i verifikaciju transakcija, rekao je jedan od izvora.

Google cloud platforma nudi različite proizvode u računarstvu, skladištenju, umrežavanju i drugim alatima. Iako kompanija obećava sigurnost kroz Identity-Aware Proxy i višestruke faktorske autentikacije, centralizovana računarska mreža i dalje predstavlja pretnju za svoje korisnike. Dakle, korišćenje decentralizovane tehnologije će dodatno ojačati Google-ovu sigurnosnu infrastrukturu.


Google je investirao u mnoge blockchain startup-e uključujući Sorj Labs, Blockchain, Ripple, LedgerX, Buttercoin i Veem. Na drugom mestu je u CBI Insights-ovoj listi "Najaktivnije korporacije u blockchain investicijama". Međutim, kompanija neće otkriti detalje o novom konceptu u skorijoj budućnosti. Predstavnik Google-a je izjavio: "Kao i kod mnogih novih tehnologija, imamo pojedince u raznim timovima koji istražuju potencijalnu upotrebu blockchaina, ali je prerano da spekulišemo o svim mogućim korišćenjima ili planovima."


Ljudi bliski Google-u objasnili su da traže nove načine za primenu blokchain-a na mreži. To dovodi do mnogih slučajeva korišćenja koji su već usvojeni od strane startupa i drugih biznisa. Google-ova alatka Internet of Things (IoT) i browser Chrome su nadmašeni od strane kineske kompanije za e-trgovinu Alibaba i blockchain startupa Brave. Kompanija Alibaba je nedavno potpisala ugovor sa istraživačkim institutom IoT za pokretanje blockchaina za IoT usluge.


Brave je web pretraživač sagrađen na Ethereum blockchain-u koji povezuje oglašivače, izdavače i čitače koristeći Basic Attention Token (BAT) . Zapravo, platforma koju je napravio Mozilla-in bivši CEO Brendan Eich, inicijalnom prodajom tokena je prikupila 35 miliona dolara za manje od 30 sekundi. Ako Google planira bolje iskustvo pretraživanja za korisnike, nejasno je kako će rešiti problem retargeting-a (ponovnog ciljanja korisnika). Retargeting je razlog zbog kojeg nastavljate da vidite oglase koji vas podsećaju na kupovinu koju niste napravili ili na veb lokacije koje ste nedavno posetili. Iako je Chrome izdao ugrađeni ad blocker, nije rešio problem gore navedene reklamne taktike. Sa druge strane, Brave je obećao korisnicima da će zadržati svoju anonimnost tako što će blokirati praćenje cookies-a i samo dozvoljavati oglase koje oni odobre. Korisnici će imati mogućnost da budu plaćeni u BAT tokenima tako što će omogućiti pojavljivanje oglasa.


Prošle nedelje Google je najavio zabranu oglasa vezanih za kriptovalute, jer su se, kako kažu, koristili za štetne aktivnosti. Scott Spencer, direktor Google-ovih oglasa je tada izjavio:

Uočili smo dovoljno oštećenih korisnika ili potencijala za štetu potrošača, tako da je to oblast kojoj želimo pristupati sa izuzetnim oprezom.

786 pregleda