Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

NEO ili Ethereum: Zašto NEO može biti najsnažnija kriptovaluta u 2018. godini

21/01/2018 11:50

NEO je platforma sa svrhom. Može li se takmičiti sa Ethereumom? Ili još bolje, da li je to uopšte potrebno?

Zašto pročitati ovaj članak?

NEO i Ethereum - koju pilulu ćete uzeti? Ljudi su uglavnom zabrinuti zbog ove rasprave zato što su investitori. Iz perspektive developera, najvažnija je funkcionalnost. Još uvek nema lojalnosti prema brendu u blockchainu. Dakle, ako platforma može učiniti nešto bolje od svojih konkurenata, ona će pobediti. Dakle, ko je bolji?

Ovaj članak je dug, jer smo prožvakali sve informacije koje smo mogli pronaći o NEO-u i Ethereum-u i proširili ih za vas. Postoji puno članaka koji sumiraju "razlike" između Ethereum-a i NEO-a, ali tu ima veoma malo detalja. Oni prelaze šturo preko tema, ne istražuju ih dobro, istražuju samo jedan aspekt ili nisu holistički u svojoj analizi i ne objašnjavaju zašto su razlike važne i kakva je njihova relevantnost u stvarnom svetu. Jednostavno ne postoji sveobuhvatna komparacija. Ovaj članak je naš odgovor.

Priznajemo da u ovom članku detaljnije istražujemo NEO od Ethereum-a. To je iz razloga jer je ogroman broj informacija dostupan za Ethereum. Za NEO, informacija ima mnogo manje. Iz tog razloga, fokusirali smo se na objašnjenje NEO-a, a zatim uporedjivali njegove karakteristike sa sposobnostima Ethereum-a.

Počnimo

Ako je Ethereum Golijat, NEO je David. Ethereum je to učinio prvi. Bio je revolucionaran i uzbudljiv i osvojio je kripto svet. Web 3.0 kriptodanašnjice. Danas je skoro svaki ICO izgrađen na Ethereum-ovoj ERC20 token platformi, a Vitalik Buterin je jedan od najvećih umova našeg vremena. Ipak, ako smo nešto naučili iz činjenice da se Alibaba približava Amazonovom tržišnom udelu, a WeChat dominira kineskom social media mrežom, je da Kina igra po sopstvenim pravilima. Zemlja Crvenog Zmaja koristi sopstvenu tehnologiju, svoje sopstvene mreže i ne brine se previše o tome šta Amerika radi. Pitanje je, da li NEO može da se takmiči sa Ethereum-om, i da li je to čak potrebno?

Na kraju krajeva, NEO i Ethereum imaju slične uloge u kripto zajednici. Oboje žele da budu platforme za novi internet: za dApps (decentralizovane aplikacije), ICO (Inicijalne ponude tokena) i smart contract-e (pametne ugovore).

Pregled Ethereum-a i NEO-a

Dok NEO i Ethereum imaju generalizovane blockchain-ove koji pružaju alatni okvir za developere, njihovi ciljevi se razlikuju. Rezimirali bismo ciljeve svake platforme kao takve:

Cilj kompanije Ethereum je kreiranje platforme za razvoj dApps-a kako bi se stvorio "sve dostupniji, besplatniji i pouzdaniji Internet" - Internet 3.0.

NEO je blockchain projekat "koji koristi blockchain tehnologiju i digitalni identitet za digitalizaciju imovine ili vrednosti, automatizaciju upravljanja digitalnom imovinom uz korišćenje pametnih ugovora i realizaciju "pametne ekonomije" (smart economy) sa distribuiranom mrežom."

Zvuči komplikovano. Razdvojimo ove ciljeve kako bismo u potpunosti razumeli projekte. Važno je shvatiti da obe platforme dele mnoge iste mogućnosti, ali razlika u njihovim brendiranim ciljevima je veoma važna.

Ethereum: Cilj Ethereum-a je da bude platforma za dApps i u velikoj meri to ostvaruju. Trenutno dominiraju dApp tržištem. Njihov roadmap se fokusira da korisnicima i developerima da više kontrole i više mogućnosti u razvoju sopstvenih aplikacija.

NEO: NEO radi na razvoju proizvoda za budućnost. Ne samo da se rebrendovao iz Antshares-a u NEO u junu 2017. godine, već su i preusmerili svoj marketing - sa ogromnim uspehom. Cilj NEO-a, dok koristi mnoge iste tehnologije kao i Ethereum, jeste da postane platforma za novu pametnu ekonomiju.

Ukratko: Ethereum se razvija odgovarajući na nove zahteve. NEO razvija svoju platformu u iščekivanju budućih zahteva.

Šta je pametna ekonomija (Smart Economy)?

Najveća razlika između NEO-a i Ethereum-a je upravo fokus NEO-a na pametnu ekonomiju. Ako želimo da potpuno razumemo NEO, moramo razumeti zašto je ova razlika važna.

Pametna ekonomija će imati digitalizovanu fizičku imovinu. Sve ove nove digitalizovane imovine će imati dokaz o vlasništvu u blockchain-u. Ova imovina će se moći prodati i kupiti putem pametnih ugovora. Njihovo vlasništvo može biti zaštićeno i validirano kroz decentralizovani blockchain model. Već smo videli sličan primer: predlaganje remonta i prebacivanja lanca snabdevanja na DAO (decentralizovane autonomne organizacije – esencijalno decentralizovane kompanije bez lidera). Dok Ethereum podržava mnoge iste mogućnosti koje NEO ima, razlika između ciljeva Ethereum-a i ciljeva NEO-a je ono što nas interesuje.

Razlika je važna jer će pametna ekonomija i dalje biti pod vladom država i pod vladinim propisima. Ne verujemo vladama koliko I bilo ko od vas: jednostavno, čitali smo 1984. previše puta. Ali činjenica je da vlade (kao strukture) ne idu nigde. Stoga, za platformu koja će podržavati "pametnu ekonomiju", ta platforma mora da specifično razmišlja u nameri kako će odgovarati vladinim regulativama. I dok Ethereum može ponuditi slične mogućnosti sa svoji blockchain-om, činjenica da se NEO razvija zbog ove svrhe je presudno.

Ukratko: Pametna ekonomija je u naša budućnost. Da bi se zadovoljile potrebe ove pametne ekonomije, platforma će morati biti posebno dizajnirana za ovu novu ekonomiju.

Šta NEO radi kako bi se pripremio za pametnu ekonomiju?

NEO stavlja poseban naglasak na prisustvo regulatornih usaglašavanja.

Da bi to uradili, treba im:

Digitalni identitet

Anonimnost je sjajna. Mislimo da privatnost treba da bude na čelu današnjih tehnoloških dostignuća i diskusija. Ali ako kompanije i vlade funkcionišu na blockchain-u, digitalizuju svoju imovinu i izdaju pametne ugovore, sve pod budnim okom vlade, oni ne mogu imati anonimnost. Da bi platforma bila usaglašena sa propisima, digitalni identitet - verifikovani identitet u digitalnom obliku - je nužno zlo.

Danas se digitalni identitet zasniva na sistemu koji se zove PKI (Public Key Infrastructure) X.509 standard. O ovom standardu verovatno znamo koliko i vi. To samo znači da postoji međunarodno dogovoren standard za ono što predstavlja digitalni identitet. Plan NEO-a je da izdaje digitalne identitete u skladu sa ovim standardom, a potom ih obezbedi uz pomoć blockchain-a. Bookkeepers (“knjigovođe”, o njima ćete kasnije čitati) će imati digitalne identitete i prava imena. Zahvaljujući tome može se preduzeti pravosudna akcija protiv njih ako je ikada potrebno. Ovo je imperativ da bi se registrovala finansijska imovina na mreži i da bi regulatorno bili usklađeni.

Takođe mogu postojati preduzeća i projekti koji će se povezati samo sa ljudima koji imaju digitalni identitet, iz regulatornih razloga. NEO to omogućava.

NEO već radi u strateškom partnerstvu sa THEKEY - projektom koji se razvija na platformi NEO-a koi će pomoći u pružanju digitalne identifikacije.

Šta je sa Ethereumom: Ethereum zahteva od drugih dApps-a da razviju digitalne identitete koji se onda mogu osigurati na Ethereum blockchain-u. To nije toliko različito od onoga što će raditi NEO – doduše, NEO je jasno stavio do znanja, kroz svoj plan da ugradi digitalni identitet sa svojim knjigovodstvenim čvorovima, da je integracija digitalnog identiteta od centralnog značaja za NEO ekosistem.

Ukratko: Vladama se ne sviđa anonimnost. Industrije ne vole da staju na put vladama. Ako NEO želi usvajanje, potrebno je da ima digitalne identitete.

Digitalna sredstva i imovine

Buduća digitalna imovina?

Ako želite pametnu ekonomiju zasnovanu na pametnim ugovorima, morate biti u mogućnosti da iskoristite i razmenite imovinu van valute. Moramo biti u mogućnosti da digitalizujemo imovinu poput kuće, imovine i vlasništva automobila; zlata, dijamanata i drugih dragocenih elemenata; računara, odeće i hrane; čak i onog Panini albuma sličica sa Svetskog prvenstva u Italiji 1990. koji nas je mama molila da bacimo. Pametni ugovori postaju toliko snažniji kada imamo sposobnost digitalizacije svih ovih sredstava.

Šta je sa Ethereum-om: Veoma je sličan NEO digitalnom identitetu. Ethereum apsolutno može osigurati digitalnu imovinu, ali oni ne moraju nužno biti regulatorno usaglašeni. NEO osigurava da će izdati sertifikati digitalne imovine biti usklađeni.

Kompleksna mreža NEO-a

Ekonomija je složena; ima toliko povezanih delova. Platforma NEO-a je takodje složena, uz velika partnerstva. Potpuno istraživanje i razumevanje svega je teško. Ali mi smo to uradili, kako vi ne biste morali! Pogledajte ovaj vizuelni prikaz kako biste imali solidnu sliku o tome kako ova mreža interaktuje.

Iako ovo izgleda kao crtež poremećenog zaverenika, imaće smisla ako ga budete koristili dok učite o mreži NEO-a.

OnChain

Osnivači NEO-a Da HongFei i Erik Zhang osnovali su kompaniju OnChain. Razumevanje OnChain-a je kritično za razumevanje NEO-a. Oni nisu iste kompanije, ali se njihovi interesi usaglašavaju i imaju zajedničko partnerstvo. OnChain-ov sistem, poznat kao DNA (Decentralized Network Architecture), ima za cilj da radi sa kineskim preduzećima i vladom. NEO deluje kao osnova DNA. Ako OnChain bude mogao da se integriše sa kineskim preduzećima i vladom, to će u velikoj meri podstaći usvajanje NEO-a.

Na kraju, DNA razvija javne i privatne blockchain-ove za preduzeća. Ovi blockchain-ovi se potom povezuju sa NEO-om kako bi se pridružili decentralizovanoj ekonomiji. Preduzeća onda imaju sve prednosti i privatnih i javnih blockchain-ova. Zamislite kako NEO služi za pružanje javnih blockchain-ova, a OnChain-ova DNA pruža privatne blockchain-ove. Oni se mogu povezati i dobiti najbolje od oba sveta.

OnChain takođe ima nekoliko projekata i partnerstava, i svi doprinose DNA ekosistemu:

 1. Osnovan je 2014, dakle nije nova firma
 2. Prva kineska blockchain kompanija koja se pridružila Hyperledger-u; kolaboraciji projekata koji rade na integrisanju blokchain-a sa već establišovanim preduzećima.
 3. Pravni lanac (Legal chain) - radi sa Microsoft China u digitalizaciji i obezbeđivanju potpisa putem blokchain tehnologije.
 4. Strateški je partner Microsoft China-i na više projekata
 5. Saradjivali su sa japanskim ministarstvom ekonomije, trgovine i industrije
 6. Rankiran na KPMG-ovoj top 50 listi Fintech kompanija u Kini
 7. Partnerstvo sa kompanijom Alibaba, gde pruža uslugu sertifikacije e-pošte za Ali Cloud
 8. Investicije iz Fosun grupe – najvećeg privatnog konglomerata Kine – da integrišu OnChain u svoje poslovanje.
 9. Saradnja sa kineskom regionalnom vladom - korišćenje OnChain-a za razvoj javnih usluga i digitalnog identiteta

OnChainov nedavni projekat je bio ICO Ontology. Ontology koristi istu arhitekturu kao NEO, ali u krajnjoj liniji radi sa preduzećima u stvaranju privatne, šifrovane mreže podataka. U suštini, ovo je važno kada imamo informacije koje trebamo obezbediti, ali takođe treba da budu privatne. Ovo će omogućiti ljudima da ove informacije prenesu sigurno i bezbedno na blockchain.

Iskreno, ne razumemo zašto NEO ne oglašava njihovu saradnju sa OnChain-om češće. NEO je sam po sebi solidan, nudeći nekoliko potencijalnih prednosti u odnosu na Ethereum. Ali u kombinaciji sa OnChain-om, NEO zaista ima potencijal da se primeni kao platforma pametne ekonomije na istoku.

Šta je sa Ethereum-om: Ethereum-ov ekvivalent je Enterprise Ethereum Alliance, open source blockchain inicijativa posvećena povezivanju Ethereum-a sa poslovnim svetom. Njihova lista partnerstava je robustna i impresivna – što nije iznenađenje za one koji su upoznati sa Ethereum-om. Među njihovim partnerima uključeni su: BP, HP, Toyota, MasterCard, Microsoft, Intel i mnogi drugi.

Ukratko: OnChain je kompanija koja je u partnerstvu sa NEO-om. Imaju bogato iskustvo i mnoga priznanja u povezivanju kompanija sa blockchain-om. Onchain saradjuje sa kompanijama i vladama na istoku, i ogromna su komponenta potencijala NEO-a.

NEOX

NEOX je NEO-ova verzija atomskih razmena (atomic swap, direktno zamenjivanje tokena bez menjačnice) i integracija između blockchain-ova. Nešto slično ima ARK, o kojem smo već govorili. Ovo će omogućiti ljudima da zamene kripto imovinu i transakcije kroz različite blockchain-ove. Takođe omogućava pametnim ugovorima da interaktuju preko različitih blockchain-ova.

NEOX je važan jer omogućava saradnju između blockchain-ova (i privatnih i javnih) koje su kreirali OnChain i NEO-ov javni blockchain. Kako se sve više komponenti pametne ekonomije bude razvijalo, NEOX će ih sve povezati.

Poredjenje sa Ethereum-om: Ethereum ima mogućnost da vrši atomske razmene, ali je to uradio samo jednom – u odbranu Ethereuma – NEO to još uvek nije uradio. Međutim, Ethereum-u će trebati spoljna aplikacija koja će omogućiti crosschain integraciju velikih razmera.

City of Zion (Grad Sion)

City of Zion (CoZ) je nezavisna, open source zajednica developera, prevodilaca i dizajnera koji rade na poboljšanju NEO-a. Dobili su sredstva od NEO-a kako bi pomogli u podsticanju razvoja projekta. Zajednica je značajno doprinela NEO-u. Oni su razvili novčanik NEON, stvorili NEO blok skener, preveli dokumente za NEO i razvili NEX platformu (pogledajte dole). Oni su nedavno dobili sredstva od NEO-a u iznosu od 270.000 dolara kao nagradni fond za 10 pobednika u sklopu njihovog takmičenja za dApp . Izuzetno je velika prednost imati mrežu podrške, kao što je CoZ.

Primer Ethereum-a: Nema stvarno dobrog poredjenja sa CoZ na Ethereum mreži.

NEX

Nex je projekat koji je razvio City of Zion i koji nudi platformu za kreiranje platnih rešenja i decentralizovane razmene na NEO-u. Povezuje se sa NEO-om preko NEOX-a.

Zbog razlike NEO-a u modelu tokena, bilansa računa i načina na koji pametan ugovor stupa u interakciju (u poređenju sa Ethereum-om), NEO je trebao da napravi rešenje za efikasno uspostavljanje decentralizovanih razmena. NEX nudi to rešenje.

Poređenje sa Ethereum-om: ERC20 tokeni vrlo jednostavno izvršavaju transakcije na decentralizovanim razmenama.

ProjectICO

U par reči, all-in-one ICO kompanija koja pomaže blockchain kompanijama da se razviju: od početne ideje do ICO-a. Nedavno su odlučili da se presele iz Ethereum-a u NEO. Imaju zanimljiv Reddit AMA o svojim razlozima za prebacivanje.

Primer Ethereum-a: TokenHub je sličan projekat koji se razvija na Ethereum-u.

Microsoft China

NEO trenutno održava developer takmičenje u partnerstvu sa Microsoft China sa 490.000 dolara nagradnog fonda.

Poredjenje sa Ethereum-om: Ethereum je izuzetno dobro povezan sa velikim brojem korporacija. NEO pokušava da ga pristigne.

dApp-ovi i ICO-i (Decentralizovane aplikacije i Inicijalne ponude tokena)

Do sada, NEO je imao samo nekoliko ICO-a (Red Pulse, Qlink, Deep Brain Chain su neki od njih) i dApp-ova. Međutim, sa nekoliko planiranih u bliskoj budućnosti i sa nadogradnjom od pre par meseci koja omogućava NEO pametnim ugovorima da vrše interakciju sa web interfejsom, mislimo da je ovo samo početak za NEO.

Upoređivanje sa Ethereum-om: Ethereum je u potpunoj dominaciji u odnosu na NEO na ovom području. Ethereum je platforma iz za ICO i DApps.

Zaključak poredjenja ekosistema

Nadamo se da imate bolje razumevanje razlika u ciljevima kompanije Ethereum i NEO, kao i bolju sliku NEO mreže i njegove prednosti u pametnoj ekonomiji. Ovo je važno razumeti jer NEO nije više samo blockchain, već je deo velike slagalice. Kada se NEO-ov javni blockchain poveže sa OnChain-ovim privatnim i biznis-orijentisanim blockchain-ovima, i na kraju sa svim ostalim dApp-ovima na svojoj platformi, to će zaista postati pametna ekonomija.

Najveće razlike između Ethereum-a i NEO-a

Protokol

Ethereum koristi isti protokol kao Bitcoin - Proof of Work (PoW). Kod PoW protokola, računari na mreži se takmiče da reše matematičke formule i osvoje pravo da potvrde transakcije u blockchainu, i time obezbeđuju mrežu. Dva glavna nedostataka PoW protokola su opasnost od takozvanog napada od 51% i velika potrošnja energije koja je potrebna za sigurnost mreže. Zbog ovih razloga, mislimo da će PoW uskoro biti zastareo sistem, jer blokchain-ovi prelaze u novi protokol pod nazivom Proof of Stake (PoS).

Proof of Stake funkcioniše slično PoW-u osim što umesto računara koji potvrđuju mrežu i dobijaju nagrade ekvivalentne njihovoj relativnoj računskoj moći, PoS koristi vlasnike tokena. Oni koji poseduju tokene mogu "uložiti" svoje tokene (privremeno staviti sredstva u zaključan pametan ugovor - sve dok se ugovor ne obavi), potvrditi transakcije i, u zamenu, dobiti nagrade na osnovu uloženog broja tokena. U PoW-u, ako imate 5% ukupne računarske snage mreže, možete očekivati ​​da dobijete 5% nagrada. U PoS-u, ako posedujete 5% tokena, možete takodje očekivati 5% nagrada.

PoS nudi rešenje za probleme koji muče PoW - ne zahteva gotovo nikakvu energiju za pokretanje PoS-a - bez ugrožavanja sigurnosti. Možda čak i poboljšava sigurnost. Sa Ethereum-om i svim ostalim PoW protokolima, algoritam poteškoća tj. difficulty (koliko je teško rešiti matematičku formulu) mora stalno da se ažurira kako bi se koristio bolji računarski hardver i moćnije rudarske grupe. Sa PoS protokolom nema potrebe za tim. Sa Ethereumom, mogli biste kupiti dovoljno računarskog hardvera da ostvarite 51% napad; čak i nakon što kompromitujete mrežu, i dalje biste imali sav taj hardver i mogli biste ga potencijalno koristiti za napad na druge PoW platforme. Sa PoS protokolom, morate uložiti svoje tokene, I svako zlonamerno ponašanje rezultira gubitkom svih uloženih coina. Dakle, ako ste kupili 51% svih tokena, odmah biste izgubili značajnu investiciju. Pored toga, troškovi kupovine 51% tokena jednaki su za sve. Troškovi posedovanja 51% računarske snage - zbog popusta za kupovinu velikih količina računara i zemalja sa izuzetno jeftinom električnom energijom - nisu.

NEO koristi protokol pod nazivom dBFT (Delegirana vizantijska tolerantna greška) koji zvuči kao izraz koji biste videli na vašem testu istorije AP. Najjednostavnije objašnjenje vizantijske tolerantne greške je pitanje kako da se svi na mreži iskoriste i rade zajedno - jer jedna loša jabuka može pokvariti sve ostale. NEO-ov dBFT je modifikacija klasičnog PoS protokola, sa nekim značajnim prednostima i jednim primarnim nedostatkom.

Zamislite da dBFT funkcioniše slično onome kako funkcioniše američki Senat (ako je vas je ova analogija naterala da se potpuno odreknete Neo-a, potpuno vas razumemo, ali... nastavite čitati). Ako bi svakom pojedincu u Americi – od ukupno 323,1 miliona - bilo dozvoljeno direktno učestvovati u procesu donošenja odluka u vladi, bilo bi katastrofalno. Bilo bi brutalno sporo, jer bi se milioni borili za mikrofon, svi bi uzvikivali svoje mišljenje i raspravljali jedni s drugima. Donošenje odluka takođe bi bilo jako sporo. Umesto toga, svi u zemlji dobijaju glas. A ovim glasanjem mogu izabrati svoje predstavnike, nekoga da govori za njih. Ovaj sistem se direktno reflektuje kao sistem upravljanja NEO-om. Umesto da svi učestvuju u procesu validacije - što može biti neverovatno ograničavajuće u smislu brzine transakcije - oni koji drže NEO tokene mogu glasati za delegate. Ovi delegati (zvani knjigovodje) održavaju mrežu za sve. Tako NEO može raditi brže, efikasnije i sa bržim odlukama.

Zapamtite takođe da će ove knjigovodje morati imati svoj digitalni identitet, čineći NEO-u mnogo više u skladu sa nacionalnim propisima.

Nedostatak ovog sistema je nedostatak decentralizacije. U najčistijem smislu, umesto da postoji hiljade validatora raspršenih širom sveta, upravljanje je skoncentrisano u nekoliko desetina validatora. Većininom ovih čvorova trenutno upravlja NEO tim. Međutim, od 1. kvartala 2018. godine, NEO će imati manje od 2/3 i nastaviće da ih ima sve manje kako vreme napreduje. Bez obzira, NEO nikada neće biti toliko decentralizovan kao i druge čiste PoS platforme.

Mi bismo, međutim, tvrdili i da Ethereum nije tako decentralizovan kao što mislite. Iako je protokol PoW decentralizovan, možete na prstima jedne ruke izbrojati ključne developere za Ethereum. Pored toga, iako verujemo Vitaliku Buterinu, on ima ogromnu moć i uticaj nad pravcem Ethereum-a.

Ethereum će u budućnosti preći na PoS protokol. Već su počeli proces i difficulty u rudarenju i potvrdjivanju novih blokova eksponencijalno se povećava sve dok više ne bude moguće da se rudari – i u nekom momentu svi će morati preći na PoS protokol. Ovo će se dogoditi, ali verovatno za više od godinu dana.

Ukratko: Ethereum koristi Proof of Work protokol i prelazi na PoS. NEO koristi protokol dBFT protokol koji je modifikacija standardnog PoS-a.

Brzina transakcije

Budući da NEO ne radi na PoW i ima više racionalan PoS protokol, može obrađivati ​​transakcije daleko brže nego Ethereum. Sada kada poredimo brzine, postoje teoretske i praktične brzine. Teoretske brzine transakcija su apsolutna maksimalna brzina matematički moguća za mrežu. Za NEO, ovaj broj je 10,000 tps (transakcije / sekunde). Ethereum može učiniti 30 tps. U praksi, zbog nedoslednosti i poteškoća u stvarnom svetu, NEO može da uradi oko 1000 tps u poređenju sa Ethereum-ovih 15 tps. Kako se poboljšavaju protokoli moguće je da će se obe platforme približiti njihovoj teoretskoj brzini.

Ovo je ogromna razlika i velika prednost za NEO. Brzine transakcija NEO-a mogle bi se upotrebiti u pametnoj ekonomiji koju oni unapredjuju; Ethereum-ove se ne mogu. U zamenu za ovu brzinu, NEO nije toliko decentralizovan kao Ethereum. Pored toga, važno je prepoznati da su Vitalik i Ethereum dobro upoznati sa ovim ograničenjem. Rešenja kao što su Raiden i sharding (dve fascinantne tehnologije, ali daleko izvan okvira ovog članka) nalaze se u roadmapu za Ethereum i mogu drastično poboljšati brzinu transakcija Ethereum-a.

Ukratko: Ethereum može obraditi 15 tps, a maksimalno 30 tps. NEO može da obradi 1000 tps, sa maksimumom od 10.000 tps. Ethereum ima planove i rešenja kako bi se taj jaz umanjio.

Forkovi i skaliranje

Ethereum mora napraviti fork (deljenje) da bi ažurirao svoj softver, baš kao i Bitcoin. Forkovi nisu nužno loši, ali sigurno mogu biti. Pogledajte primer Ethereum-og DAO forka. Nakon što su milioni ukradeni iz Ethereum pametnog ugovora, Ethereum se forkovao da vrati novac prvobitnim vlasnicima. Ne znamo da li je ta odluka dobra ili ne, ali svakako je podelila zajednicu i Ethereum Classic je stvoren uz Ethereum.

Forkovi se dešavaju jer nema konačnosti u konsenzusnom mehanizmu Ethereum-a. Višestruki lanci u blockchain-u se mogu odjednom stvoriti - u krajnjoj liniji, oba su validni lanci i mogu nastaviti da se rudare. Forkovi se stalno dešavaju, ali se obično rešavaju kada se lanac sa većinom računarskih snaga izabere kao legitiman. Kod Ethereum-a, uvek se preporučuje da kada napravite transakciju, sačekate dok ne prodje nekoliko konfirmacija pre nego što je validirate kao trajnu.

NEO ima konačnost. To je zato što knjigovođe moraju postići konsenzus od 66% da bi se transakcija stavila u blockchain. Evo analogije da biste bolje razumeli. Zamislite odeljenje prvog razreda osnovne škole. Todor pita koliko košta čokoladno mleko. Jovana nema pojma o ceni (ipak je u prvom razredu) i kaže 1500 dinara! Neki učenici su se složili sa njom. Bojan pije jako puno čokoladnog mleka – i on zna njegovo mleko. Kaže da čokoladno mleko košta 100 dinara. Većina učionice se slaže sa njim. On ima većinu. Sada pretpostavimo da Jovanina grupa shvata svoju grešku i pridruži se B0janovoj grupi, onda grupa postiže konsenzus. Ali, ako je Jovana veoma tvrdoglava, ona bi mogla nastaviti sa svojom tvrdnjom – i dolazi do forka. Možda njen odgovor nije pravi odgovor, ali ona i dalje ima validan odgovor. Tako Ethereum funkcioniše.

Što se tiče NEO-a, on radi ovako. Zamislite isti scenario. Todor ponovo pita koliko košta čokoladno mleko. Prvo Jovana odgovorin- 1500 dinara! Nekoliko djaka se složi, ali očigledno nije 66% razreda, pa je njena ideja odbačena. Sledeći Bojan – 100 dinara. 66% razreda podržava njegovu tvrdnju i stoga je njegova ideja konačna. Kod NEO-a, knjigovođe predlažu tačno stanje sledećeg bloka. Kada 66% podrži predlog, blok je kompletiran.

Implikacije ovoga su ogromne. Konačnost je neverovatno važna za vrstu ekonomije koju NEO podržava. Finansijska industrija i druga komplikovana, brza tržišta (na primer, berze) ne mogu raditi na sistemu bez konačnosti. Moraju znati da kada se njihovi podaci unesu u blockchain, tu su zauvek. Neće se podeliti na dva blockchain-a. Takođe im je potrebna garancija da njihov blockchain neće odjednom postati irelevantan zbog forka.

Zaključak: Ethereum može da se forkuje; NEO ne može - ovo je važno za usvajanje od strane svetske ekonomije.

Razdvajanje GAS-a i NEO-a

Ovo bi u najmanju ruku mogla biti najgenijalnija karakteristika NEO-a. Nativni token Ethereum-a je ether. Gas koji je potreban za pokretanje mreže Ethereum (izvršavanje ugovora, transakcija, itd.) zapravo su samo male jedinice ether-a. Ne postoji razdvajanje između ether-a i gasa.

Međutim, NEO se odvojio od tokena koji je potreban za pokretanje mreže: GAS-a. NEO token je kao delimično vlasništvo nad NEO platformom. Nosioci NEO-a imaju pravo glasati za knjigovođe. Korišćenje NEO-a kao udeo u kompaniji, a ne token je poduprto činjenicom da je NEO nedeljiv. NEO nije napravljen da obavlja transakcije - zbog toga postoji GAS.

GAS se koristi za sve operacije na NEO mreži. Sada kada se kompanija registruje ili menja sredstva na NEO blockchain-u, oni plaćaju u GAS-u - ovaj GAS se zatim distribuira svim vlasnicima NEO-a. Svako može dobiti GAS tako što samo drži NEO u ličnom novčaniku. Kao na primer na NEON-u.

Knjigovođe imaju pravo da naplaćuju naknadu za transakciju (u GAS-u) za opšte transakcije na blockchain-u koje primaju samo oni (knjigovođe). Međutim, razdvajanjem NEO-a i GAS-a, postoji podsticaj da se cene transakcija smanjuju - evo zašto:

Visoke transakcije, od kojih imaju koristi samo knjigovođe, sprečavaju ljude da registruju svoju imovinu na blockchainu. Manje registrovanih imovina, i biće manje nagrađenih vlasnika NEO-a. Stoga, vlasnici NEO-a su podstaknuti da glasaju za knjigovođe koji će zadržati transakcione takse na niskom nivou.

Niske naknade za transakciju = više korisnika = više registrovanih imovina = više GAS-a za vlasnike NEO-a

Knjigovođe su prvenstveno podstaknute željom da obezbede mrežu. Koriste mrežu, imaju koristi od nje i imaju novac u NEO-u. Imaju benefit da je osiguraju.

Nije jasno kako će se nagrade deliti izmedju vlasnika ether-a kada Ethereum predje na PoS. Međutim, čini se da će samo veliki Ethereum vlasnici moći da ulože i dobiju nagrade.

NEON novčanik sa dugmetom "claim gas".

Genijalnost NEO token-a omogućava korisnicima da pasivno nabavljaju GAS u svom novčaniku. Nema potrebe za pokretanjem računara, držanje novčanika otvorenim ili trošenje struje. Nema potrebe za "ulaganjem" vaših tokena - knjigovođe to rade za vas. Možete čak držati vaš NEO u papirnom novčaniku. GAS se dobija kada fizički pritisnete dugme "claim GAS". Ovo takođe osigurava da NEO mreža ne mora izračunavati dividende vlasnicima NEO-a sa svakim blokom, smanjujući saobraćaj i pojednostavljujući formule dividendi. Delegirane knjigovođe održavaju mrežu; Vaša NEO investicija dobija dividend u GAS-u. Ovo ne bi bilo moguće bez dva odvojena tokena.

I NEO i GAS su ograničeni na 100 miliona tokena.

Ukratko: Ethereum ima jedan token: Ether. NEO ima dva: NEO i GAS. Postoje ogromne prednosti kada imate dva tokena prilikom korišćenja PoS protokola.

Programski jezik pametnih ugovora

Najveća razlika između Ethereum i NEO pametnih ugovora je dostupnost i opcije programskih jezika. Sa Ethereum-om, ugovori moraju biti napisani u Solidity-ju – programskom jeziku koji je kreiran posebno za Ethereum. NEO s druge strane podržava niz različitih jezika, uključujući i najčešće korišćene. NEO podržava pet programskih jezika sa planovima za podršku dodatnih pet u budućnosti.

Sigurno postoje prednosti za izradu određenog jezika za određenu platformu. Ethereum programeri su dizajnirali Solidity za Ethereum. Međutim, daleko manje ljudi zna Solidity. Podržavajući najčešće jezike kodiranja, NEO ima prednost u olakšavanju usvajanja. Većina programera danas bi morali da nauče Solidity pre nego što počne sa radom sa Ethereum-om, dok je kod NEO-a njihovo znanje već primenjivo. Takođe je moguće da se postojeće poslovne platforme mogu staviti na blockchain NEO-a bez mnogo izmena.

Ukratko: Ethereum ima jedan programski jezik: Solidity. NEO podržava više različitih programskih jezika.

Izvršavanje pametnih ugovora

Pametni ugovori koriste takozvane virtuelne mašine (VM). U suštini, u laičkom smislu, virtualne mašine su mašine koje izvršavaju pametne ugovore i rade unutar računara rudara ili drugih validatora. VM je okruženje u kojem pametni ugovor radi. Dakle, ako želimo da znamo koliko su efikasni i efektni pametni ugovori, moramo analizirati VM.

NEO-ov VM optimizuje kod pametnog ugovora pre izvršenja ugovora. To znači da uzima kod i reorganizuje ga kako bi ga učinio efikasnijim. Zamislite da vam žena da spisak namirnica za kupovinu. Na većini takvih spiskova predmeti nemaju nikakvu organizaciju i uvek idete napred-nazad kroz prodavnicu. Ali, organizovanjem svih stavki u kategorije koje se mogu onda pokupiti zajedno u istom delu prodavnice (mlečni proizvodi, konzerve, žitarice), posao postaje mnogo brži i lakši. NEO upravo to radi; Ethereum ne. Dok ovo čini stvari puno lakše na duži rok, u početnoj fazi je potrebno malo više vremena da se organizuje popis. Izvršenje ugovora NEO-a traje nešto duže od Ethereum-a, ali je mnogo efikasnije na duge staze.

Ethereum planira da uključi ovaj mehanizam, ali ne postoji vremenski rok za to. Na kraju krajeva, ovo omogućava NEO-u da pokrene i izvršava kompleksan pametan ugovor brže i efikasnije nego Ethereum.

Ukratko: NEO ima efikasniji i brži način izvršavanja pametnih ugovora nego Ethereum.

Dodatne značajne razlike

 1. NEO je teoretski otporan na kvantne kompjutere, dok Ethereum nije - Kada sekvantni kompjuteri dovoljno razviju, blockchain-ovi mogu biti ranjivi. NEO je teoretski dizajnirao svoje blockchain-ove da budu spremni za to. Ethereum nema tu sposobnost.
 2. sk-Snarks: Ethereum-ov novi alat za privatnost. sk-Snarks je protokol privatnosti ZCash-a. Esencijalno, sk-Snarks je važan kada želimo da imamo podatke ili ugovore čiji su sadržaji privatni ili poverljivi. Mi sami održavamo privatnost podataka, ali u isto vreme, moramo dokazati da imamo vlasništvo nad njima. sk-Snarks omogućava korisnicima da dokažu vlasništvo bez davanja privatnih podataka. NEO nema takvu mogućnost. Međutim, NEO partnerstvo s OnChain-ovom Ontologijom nudi NEO-u rešenje privatnosti za poslovne subjekte.

NEO-ov recept za uspeh

Po našem mišljenju, NEO ima dve moguće putanje za uspeh. NEO-ova dva puta prema uspehu su:

 • Gore navedene prednosti će mu omogućiti da bude direktan konkurent Ethereum-u i da bude go-to platforma za ICO i blockchain razvoj.
 • Neće postati konkurent Ethereum-u već će postati dApp platforma i temelj pametne ekonomije na istoku.

Prva mogućnost

Mislimo da je ovo manje verovatno da se desi. Da, NEO je bolji od Ethereum-a na nekoliko frontova. Ali Ethereum je već uspostavljena platforma. I Ethereum će zatvoriti taj jaz sa dodatnim unapredjenjima u budućnosti. Biće vrlo teško da pretekne Ethereum. Međutim, mislimo da NEO ima puno više prostora za rast, čak i ako ne mogu u potpunosti biti konkurent Ethereum-u. Već smo videli priliv ICO-a koji se razvijaju na NEO-u – taj broj će se povećavati iz meseca u mesec. I samim tim će se cena NEO-a povećati. Takođe verujemo da će na kraju tržište podržati više od jedne platforme. Ali to ne znači da će NEO zameniti Ethereum, posebno na Zapadu.

Druga mogućnost – i još neke političke analize

Ovo je definitivno uzbudljivija od dve mogućnosti. Uzmite skoro 1,4 milijarde kineza; dodajte da je još veće neiskorišćeno tržište u okruženju, to znači da će blockchain platforma koja osvoji ovo tržište učiniti da Ethereum-ov marketcap od 100 milijardi dolara izgleda kao sitniš. Kao što smo već pisali, Kina koristi svoje vlastite proizvode i poslovanje. Pitanje je, da li je Kina u potrazi za blockchain platformom. Trenutno, Kina je zabranila sve ICO-e i berze. Ako se zabrana nastavi, niko neće osvojiti kinesko ICO tržište - jer će biti ništa za osvojiti. Dakle, pitanje je onda, ako - i to je veliko ako - Kina legalizuje ICO-e, može Neo biti veliki igrač u tom okruženju?

Po mom mišljenju, Kina će se uskoro otvoriti ka razvoju blockchain-a. Kina sada vidi priliku da bude globalni politički i ekonomski lider. Već sa najvećim svetskim BDP-om, Kina se ne boji da se prilagodi i razvija za dobrobit njihove ekonomije. Njihova predanost obnovljivim izvorima energije ilustruje ovo. Kina sigurno nije bila poznata po ekološkim standardima; ali su prepoznali da se svet kreće u tom pravcu; prepoznali su prednosti koje nudi; i ogroman potencijal, ako bi mogli postati lider čopora. A sada? Kina je vodeći investitor u obnovljivim izvorima energije.

Osim toga, politička struktura Kine znači da se razvoj može dogoditi brzo. Oni mogu evoluirati brzo i biti predvodnik u svetu obnovljive energije, jer su jednopartijska država. Nema podeljenih snaga i potrebu da se prilagodi podeljenim glasačima odlagajući razvoj, kao u Americi.

Kina zna da će blockchain tehnologija uzdrmati svet. Pokazali su to kada su izdali svoj petogodišnji blockchain plan. Kina je zabranila berze i ICO-e jer prepoznaju potencijal blockchain-a. Da ne razumeju značaj, oni ih nikada ne bi zabranili. Zabranili su ih zato što ih žele kontrolisati; i na kraju krajeva, zato što će ih kontrolisati. Oni su ih zabranili da se razviju, uspostave svoj uticaj, i to će im dati vremena da se formulira plan kako i kada će krenuti napred. Vrlo je teško uticati na stvari kada dodje do usvajanja; mnogo je lakše nametnuti rana ograničenja i oblikovati pravac razvoja.

Kada razviju svoj plan, oni će verovatno postati vodeća svetska zemlja u blockchain tehnologiji. I sa sposobnošću brzog ekonomskog razvoja, kada Kina otvar ICO-e i blockchain razvoj ... budite na oprezu.

Pitanje je, šta će Kina iskoristiti? Moguće je da će napraviti vlastitu vladinu blockchain tehnologiju, ali mislimo da je ovo manje verovatno. Kina se integriše sa društvenim medijima, ne zabranom ili stvaranjem vlastite platforme. Umesto toga, oni su integrisani selektivnom zabranom zapadnih društvenih medija i usmjeravanjem kineskog tržišta na Tencent - u zamenu, Tencent zapošljava komunističke radnike, ostaje u skladu sa regulacijama, i održava partijske cenzure. I sada, Tencent je veći od Facebook-a. Dakle, verujemo da će se Kina pridružiti blockchain svetu kroz integraciju s već prisutnom platformom; jednom koja je spremna za rad sa kineskom vladom; jednom koja ima fokus i okvir koji će biti u skladu sa državnim regulacijama. NEO i OnChain odgovaraju tom kalupu. Njihov rad i partnerstva unutar Kine, razvoj NEO-a i posvećenost regulativama, i njihova predviđena pametna ekonomija nam daje samopouzdanje da kad dođe dan, NEO može postati blockchain platforma Kine.

Imajte na umu da je ovo samo naše mišljenje. Ništa se ne garantuje, posebno u kripto svetu. Sve što možemo učiniti je formulisati hipoteze i pružiti snažnu podršku argumentima; nadamo se da smo barem to uradili.

Sažetak

Na kraju krajeva, ako moramo kategorizovati NEO i Ethereum u nekoliko reči, rekli bi - NEO je Ethereum ali sa konkretnim ciljem: da se omogući pametna ekonomija. Ethereum je samo platforma za omogućavanje preduzetništva, inovacija i razvoja – i pravac kretanja zavisi od tih osoba koje grade na Ethereum-u. NEO ima pravac; on oblikuje svoju platformu sa ciljem na umu.

Da, NEO ima neke definitivne prednosti u odnosu na Ethereum, ali kao što smo rekli, Ethereum će verovatno zatvoriti taj u budućnosti. Prava vrednost NEO-a je u njegova privrženost da se uklopi u kalup regulatorno uskladjene platforme za pametnu ekonomiju. Oni to i rade; sada Kina samo to treba da primeti.

Odricanje od odgovornosti: Ovo nije investicioni savet, samo naše mišljenje o platformi. Uradite sopstveno istraživanje.

9622 pregleda