Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Ethereum raste 15% na novi istorijski maksimum, sa trgovanjem preko 1.800 dolara u Južnoj Koreji

08/01/2018 20:15

Cena Ethereum-a, porasla je za preko 15% preko noći, čime je postigao novi najviši nivo od 1.266 dolara.

Novo maksimum na 1.266 dolara

Pre četiri dana, 4. januara cena Ethereum-a uspostavila novi najviši nivo od 1.000 dolara, što je premašilo 1000 dolara po prvi put u dvogodišnjoj istoriji. Tržišna vrednost Ethereum-a prevazišla je neverovatnih 100 milijardi dolara, postajući treća kriptovaluta koja je to učinila posle Bitcoin-a i Ripple-a.

Samo četiri dana kasnije, 8. januara, Ethereum je demonstrirao još jedan značajan porast vrednosti, dostigavši 1.266 dolara u svim globalnim razmenama kao što su Binance i Bittrex.

Najnoviji rast vodilo je južnokorejsko tržište i vodeće menjačnice unutar njega, kao što su Bithumb, Korbit i Coinone. U okviru južnokorejskog globalnog tržišta, cena Ethereum-a je premašila 1.800 dolara, što je više od 534 dolara u odnosu na globalnu prosečnu cenu, odnosno 29.6%.

Na Bithumbu, kripto menjačnici smeštenoj u Seulu, koja je nedavno postala druga najveća platforma te vrste iza Binance-a, Ethereum je treća najtraženija kriptovaluta sa dnevnim obimom od 378 miliona dolara.

Kriptovalute na Bithumb-u, najveća menjačnica Južne Koreje

Nijedan specifičan događaj ili kretanje nije dovelo do povećanja cene Ethereum-a u poslednjih nekoliko dana. Obim transakcija i aktivnost kompanije Ethereum su u porastu, s obzirom na to da mreža Ethereum trenutno obavlja više od 1,2 miliona transakcija dnevno. Povećanje korisničke aktivnosti na mreži Ethereum moglo bi dovesti do povećanja cena u kratkoročnom periodu.

Ali, s obzirom na nagli porast potražnje s tržišta Južne Koreje, verovatno je da će FOMO, iliti strah od propuštanja, dovesti do porasta cena Ethereum-a, s obzirom na to da južnokorejskim tržištem kriptovaluta snažno upravlja FOMO.

Jedan manji faktor koji bi takođe mogao izazvati povećanje potražnje jeste povećan broj usvajanja decentralizovanih aplikacija kao što su CryptoKitties i EtherDelta koji su demonstrirali potencijal kompanije Ethereum u peer-to-peer trgovanju digitalnim sredstvima.

Arbitraža u Južnoj Koreji?! Hmm, razmislite ponovo

Iako je cena kriptovaluta na tržištu Južne Koreje znatno viša od globalnih prosečnih cena, stranci ne mogu iskoristiti priliku za arbitražu na tržištu Južne Koreje iz više razloga:

  • Za registraciju na južnokorejskim razmenama potencijalni investitori trebaju da registruju brojeve mobilnih telefona. Kako telekomunikacione kompanije u Južnoj Koreji ne izdaju kartice (čak ni pripejd sim kartice) licima bez korejskog državljanstva, boravišne ili radne vize.
  • Investitorima su takođe potrebni bankovni računi. Ali banke ne otvaraju bankarske račune strancima, pretpostavljate, takođe bez boravišne ili radne vize. Zbog nedavnih napada vlade i uvođenjem strožijih kazni na offshore i lažne bankovne račune same banke otežavaju građanima da otvore najobičnije račune.
  • Južnokorejska vlada zabranila je strancima i maloletnim investitorima da ulažu u kriptovalute.

Upravo iz navedenih razloga juznokorejske kriptovalutne razmena ne mogu prihvatiti strance u svoje trgovačke platforme.

Konačno, cene kriptovaluta na tržištu Južne Koreje su visoke zbog kontrole kapitala. Južnokorejsko tržište je izolovano sa globalnog tržišta i stranci u njemu nisu dozvoljeni. Nasuprot tome opet, trgovci iz Južne Koreje ne mogu otvoriti račune u inostranstvu bez odgovarajuće papirologije.

 

1006 pregleda