Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Kriptovalute koje su obeležile godinu za nama

31/12/2017 16:15

Ova godina je nije bila ništa osim spektakularna za kriptovalute i blockchain industriju. Možda ćemo se osvrnuti na to u godinama koje dolaze i videti 2017. kao genezu novog načina mešanja poslovanja i tehnologije. 2017 za kripto se može porediti kao 1995 za internet, kada su stvari krenule uzlaznom putanjom. Bitcoin je tu od 2009. godine, mada se već dugi niz godina u velikoj meri videla kao stvar koju "gikovi" rudare i investiraju. Krunisani kralj kriptovaluta je u poslednjih nekoliko meseci postao mainstream, i tu je utvrdio svoje mesto.

Na stranu bitcoin i njegovi fork-ovi, ovaj članak će se fokusirati na altcoin-e za koje većina nas nije ni čula na početku godine. Tokom proteklih šest meseci došlo je do digitalne eksplozije u ICO-u, pri čemu su blockchain kompanije nicale kao pečurke i zemlje i donosile rešenja za stvarne svetske probleme. Neki coin-i su upravo samo to, virtuelne valute, ali neki pokušavaju da probiju Bitcoin ploču digitalnog novca i nude inovativnu novu tehnologiju za upravljanje podacima i distribuirane aplikacije.

Ethereum

Ethereum pod obavezno mora da bude pri vrhu kriptovaluta koje su obeležile godinu za nama. Platforma za decentralizovane aplikacije iskočila je iz relativnog mraka u januaru, trgovajući se sa 10 dolara, na neverovatnih 700 dolara danas. Povećanje od 7000% Etera ove godine obezbedilo mu je treću poziciju, iako je suvereno držao drugo mesto tokom cele godine, sa market cap-om od 70 milijardi dolara. Velike stvari mogle bi se naći na ETH u 2018. godini kada se platforma nadogradi, rešavajući se problemi sa skaliranjem, a više aplikacija se počne koristiti.

Ripple

Još jedan coin koji je napravio velike poteze 2017. godine je Ripple. Mnogi trgovci su bili skeptični zbog ovoga zbog uskih veza Ripple-a sa tradicionalnim finansijskim institucijama i bankama. Međutim, ove veze su samo pokrenule altcoin na drugu poziciju na grafikonima tržišne kapitalizacije. XRP je na početku godine bio prilično nepoznat, trgovajući na 0,006 dolara, ali je od tada skočio na više od $ 2,50, gde se trenutno trguje zbog velikog broja poslova sa velikim bankama i kompanijama za kreditne kartice. XRP blockchain će se koristiti kao brži, sigurniji i efikasniji način međubankarskih transfera. Ako postane standard za takve prenose, ta cena će sigurno nastaviti i dalje da ide uzlaznom putanjom.

Litecoin

Još jedan od šampiona 2017. godine je Litecoin, koji se često naziva i srebro za Bitcoin-ovo zlato. LTC je napravio epske poteze na repu svog velikog brata, koji se trgovao oko 4 dolara u januaru do preko 240 dolara danas. Uporedite ovaj rast od 6000% sa porastom Bitcoin-a od 1500% i jasno će Vam biti da su altcoin-i napravili veće poteze. Sa poboljšanim blockchain-om koji omogućava brže i jeftinije transakcije, Litecoin-u je jednostavno suđeno veće prihvatanje u 2018. godini, što će bez sumnje izazvati porast cene od rekordnih 375 dolara do kojih je došao ranije ovog meseca.

Dash

Dash je takođe imao veoma dobru godinu, počevši od oko desetak dolara u januaru, do vrtoglavih visina od 1.500 dolara sredinom decembra pre nego što se korigovao na oko hiljadu. Popularnost Dash-a proizilazi iz njegove sigurnosti i privatnosti, a tražnja za anonimnim coin-ima će se samo povećavati tokom 2018. godine. Dash bi mogao da se poveća u novoj godini, kao i slične kriptovalute poput Monero, Zcash, Zcoin i Verge, koji su svi u velikoj meri usmereni prema privatnosti.

 

Ima previše altcoin-a koji su napravili značajan korak unapred da bih ih sve nabrojali, skoro svima je cena eksponencijalno porasla od početka 2017. godine. Neke su predodređeni za velike stvari u narednoj godini. Obratite pažnju još na IOTA, Cardano, Neo, Nem, Stella, Qtum, Lisk i OmiseGO. Investirajte mudro i uvek obavite deteljno istraživanje pre donošenja odluke.

7881 pregleda