Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Ripple Manija: Koliko visoko može ići bankarska kriptovaluta?

29/12/2017 19:05

Ripple je preuzeo poziciju Ethereum-a i tako postao druga najveća kriptovaluta na globalnom tržištu, iza bitcoin-a, sa market cap-om (tržišna vrednost) od 72 milijarde dolara.

Ripple Manija u Južnoj Koreji

Od tada, market cap kompanije Ripple blago je pao sa 72 milijarde dolara na 70,3 milijarde dolara, omogućavajući Ethereumu da povrati svoju poziciju kao druga najveća kriptovaluta. U momentu pisanja ovog članka, Ripple se vratio na drugo mesto i trenutno ima market cap od 85 milijardi dolara.

Ovo je drugi put ove godine da je neka kriptovaluta pretekla Ethereum u market cap-u. U novembru, Bitcoin Cash je nakratko nadmašio market cap Ethereum-a, tokom perioda u kojem je tržište odbacilo predlog SegWit2x hardwire-a i većina pristalica SegWIt2x-a se prebacila na Bitcoin Cash.

Buterin je tada napisao:

Tokom proteklih par nedelja, mediji su u nekoliko navrata izveštavali da potražnja za Ripple-om iz Južne Koreje i Japana podstiče rast cene. Trenutno cena Ripple-a u Južnoj Koreji je iznad 2.60 dolara, što je više od 30 posto više od prosečne globalne cene.

Potražnja za Ripple-om porasla je u dve zemlje zbog partnerstva između japanskih banaka pod vođstvom SBI Ripple Azija i južnokorejskih finansijskih konglomerata kako bi integrisali Ripple tehnologiju zasnovanu na blockchain-u do januara 2018. godine. Ripple Labs i programeri mreže Ripple očekivaju da će se milijarde dolara redovno obrađivati ​​na mreži Ripple.

Cena kriptovaluta na Korbitu.

Kao što je osnivač i izvršni direktor Korbita Tony Lyu rekao Nathaniel Poppers-u iz New York Times-a, kada investitori na tržištu Južne Koreje postanu optimisti u vezi sa određenom valutom i njena vrednost nastavi da se povećava, svaki trgovac na tržištu kreće u kupovinu te valute. FOMO ili strah od propuštanja šanse za dobit na južnokorejskoj kripto berzi je izuzetno jak.

Vesti se brzo šire u Koreji. Kad ljudi ulažu u nešto, oni žele da im se svi pridruže. Oko ovoga postoji ogroman, gotovo pokret zajednice, rekao je Lyu.

Prošlog meseca, tržište Južne Koreje je stalo iza Bitcoin Cash-a, gurajući cenu BCH-a na lokalnom tržištu na 3.700 dolara. Ovaj mesec, Ripple je bio fokus portfolija južnokorejskih investitora.

Peter Brandt, iskusan i visoko cenjen trgovac, izjavio je da je svako ulaganje ili trgovina zbog FOMO-a obeshrabrujuće i da investitori ne treba da se vode emocijama u svom trgovanju.

Po mom mišljenju, FOMO je jedna od apsolutno najgorih emocija koje trgovac može posedovati. Veliki broj trgovaca koje znam se nije izborio sa FOMO-m. Nauči se opirati ili će te sahraniti. Moj stav je da mnogi kriptomanijaci pogrešno razumeju FOMO. Tržišta nisu rasla zbog kupovine pod uticajem FOMO-a, ali tržišta prepoznaju one koji imaju FOMO. Kada masovni FOMO konačno krene, obično je to vrh neke skale.

Takođe, na tržištu kao što je Južna Koreja, investitori sa kripto valutom često traže potvrdu od strane istaknutih trgovaca ili institucija kako bi opravdali svoje poslove. Za lokalne trgovce, široko usvajanje Ripple-a od vodećih banaka je bio signal za investiranje.

Da li je Ripple održiv?

Ranije ove godine, Ripple je obradio 180 miliona dolara za švedsku banku SEB. Ako Ripple može svakodnevno da obrađuje mnogo milijardi dolara u ime svojih partnerskih banaka, visok market cap Ripple-a može biti opravdan.

Međutim, market cap (tržišna vrednost) i cena Ripple-a ne bi trebali samo da se gledaju kroz TAM (total addressable market) iliti ukupnim slobodnim tržištem, već sa stvarnim obimom transakcija i korisničkim aktivnostima.

Izvor: www.ccn.com
12821 pregleda