Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

850 dolara: Ethereum hvata novi All-Time rekord sa eksplozivnim rastom

19/12/2017 22:40

Cena Ethereum-a je premašila 850 dolara po prvi put u istoriji, uspostavljajući novu najveći cenu usred snažnih performansi od strane decentralizovanih aplikacija kao što su CryptoKitties i EtherDelta.

Ether u porastu

Ether, izvorna kriptovalta Ethereum blockchain mreže, doslovno je u protekla tri dana zabeležila dnevni promet od 3,8 milijardi dolara. Tokom proteklih 24 sata, 19. decembra, cena Etera porasla je za skoro 20 posto, sa 716 dolara na 840 dolara.

Sa nekoliko izuzetaka kao što su Bitcoin Cash, NEM i Qtum, Ether je u kratkom vremenskom periodu nadmašio skoro svaku kriptovalutu na tržištu.

Prethodno je Ether-ov globalni dnevni obim trgovanja bio koncentrisan na južnokorejskom tržištu razmene kripto valuta. Bithumb, Coinone, Korbit, tri vodeće berze kriptovaluta u Južnoj Koreji, čine oko 35 posto globalnih trgovanja ether-om.

Nedavno je američko tržište razmene kripto valuta obradilo većinu trgovanja ether-om, s platformama za trgovanje Bitfinex i Coinbase-ovom vodećom platforma za trgovinu kriptovalutama GDAX, koje su u jednom danu imale promettrgovine Ether-a 800 miliona dolara.

Ranije ovog meseca, hedž fond legenda, milijarder i investitor Mike Novogratz izrazio je svoj optimizam prema srednjem i dugoročnom trendu rasta Ether-a. Novogratz je predviđao da će se cena Etera trostruko povećati do kraja 2018. godine, sa 500 dolara na 1.500 dolara.

Već je cena Etera premašila 850 dolara i približila se 900 dolara. Nekoliko analitičara u kriptovalutnom sektoru takođe je napomenulo da je Ether potcenjen, s obzirom na njegov developer deo i korisničke aktivnosti koje su značajno veće od drugih kriptovaluta na tržištu.

Najveći faktovi koji su uticali na rast Ether-a:

Putem Bitcoin fjučersa, investitori u tradicionalnom finansijskom sektoru počeli su da ulaze na tržište kriptovaluta. Pre svega zbog velikog uspeha nekih decentralizovanih aplikacija kao što su CryptoKitties i EtherDelta, kao i činjenica da je Ethereum jedina kriptovaluta na globalnom tržištu koja se može takmičiti s Bitcoin-om u smislu aktivnosti programera, upotrebljivosti, likvidnosti i skalabilnosti, Ethereum je privukla pažnju investitora u sektoru kriptovaluta i tradicionalnoj finansijskoj industriji.

CryptoKitties je važan pokretački faktor najnovijeg Ether-a. Iako se neki investitori i analitičari i dalje trude da priznaju CryptoKitties kao održivu i legitimnu decentraliziranu aplikaciju, time se pokazao sav potencijal Ethereum Blockchain mreže da obrađuje trgovinu digitalnim sredstvima na decentralizovan način.

Ako se digitalni crtani film CryptoKitties prebaci sa bilo kojim drugim digitalnim sredstvom, kao što je valuta, imovina ili sigurnost, model CryptoKitties može se koristiti za služenje finansijske industrije kao distribuiran protokol razmene.

Zbog problema sa skalabilnošću na bazi Ethereum blockchain-a, glavni jezici kompanije Ethereum aktivno razvijaju jedinstvena rešenja kao što su Plasma, Casper i Raiden kako bi olakšali korisnicima i developere decentralizovanih aplikacija troškova gasa i prekomerne naknade.

Ali, kako je naglasio suosnivač kompanije Ethereum Vitalik Buterin, skaliranje Ethereum blockchain-a može potrajati između tri do pet godina, zavisno od aktivnosti programera. Kako Ethereum nastavlja da raste i njegova tehnologija se poboljšava, vrednost Ether-a kao sredstva za finansiranje decentralizovanih aplikacija će se dodatno povećavati.

617 pregleda