Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

ETEREUM UŠAO "U KLUB 200 MILIJARDI" Evo šta to znači i zašto je tržišna kapitalizacija bitna

28/02/2021 14:25

Druga najveća kriptovaluta, Etereum, do sada je u 2021. porasla za 150 odsto. Ovo je dovelo njegovu tržišnu kapitalizaciju iznad 200 milijardi dolara.

 

Većina (pogotovo novih) trgovaca fokusirana je na cenu jednog tokena, iako je ona potpuno zavisna od količine tokena na tržištu,a zato je tržišna kapitalizacija dobra metrika kojom se među ostalim mogu upoređivati potencijali i veličina/uspeh projekata, piše crobitcoin.com.Zašto je tržišna kapitalizacija bitna?

 

Investitori, uglavnom oni koji dolaze iz tradicionalne industrije, navikli su da koriste ostale metrike za upoređivanje projekata (prihod, profitabilnost i tržišni udeo). U međuvremenu, prilikom vrednovanja kripto projekata sa višestrukim "use casevima", ne postoji merni podatak koji bi mogao proceniti njihov potencijal. Eter može istovremeno delovati digitalni store of value, dok istovremeno taj token funkcioniše kao glavni pokretač Etereum ekosistema.

 

Da bi dokazali kratkovidnost gledanja jedinstvene cene tokena, uzmimo za primer Cardano. ADA token ima cenu ispod jednog dolara, iako njegova tržišna kapitalizacija iznosi više od 26 milijardi američkih dolara. Stoga je broj izdatih tokena izrazito bitan. S druge strane, cena Cover tokena (COVER) iznosi gotovo 1.600 dolara, iako je njegova tržišna kapitalizacija ispod 100 miliona dolara. Kada bi Cardano token dosegao cenu od 1.600 dolara njegova tržišna kapitalizacija bi bila oko 72,000,000,000,000 dolara, što je gotovo 76 puta veća kapitalizacija od Bitkoinove, a to baš nije realno.

 

Premda su diskutabilne prednosti upoređivanja imovine različitih klasa, tržišna kapitalizacija deluje na isti način za robu, akcije i fondove. Neki se dodatni merni podaci često koriste za analizu veličine određene imovine, ali oni nisu primenjivi na kripto tržište.

 

Da zaključimo, iako ima smisla upoređivati tržišnu kapitalizaciju različitih imovina, čisto tehnološka priroda kriptovaluta pruža mnoge prednosti, a samim tim i mogućnosti veće tržišne kapitalizacije.

Etereum je trenutno 54. najveća imovina na svetu, što je još jedno veliko priznanje za kripto tržište.

Bitkoin se trenutno nalazi na 8. mestu.

832 pregleda