Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
cardano
filecoin
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Petina sveta bi mogla da ima DIGITALNE VALUTE za tri godine

06/02/2021 21:00

Centralne banke koje predstavljaju petinu svetske populacije verovatno će izdavati sopstvene digitalne valute u naredne tri godine, pokazalo je istraživanje krovne grupe centralnih banaka, Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Fizička upotreba gotovine opada na globalnom nivou,a vlade širom sveta žele da se "odbrane od pretnje njihovim moćima štampanja novca" koju predstavljaju kriptovalute, navodi se u istraživanju.

Istovremeno, centralne banke koje su prihvatile negativne kamatne stope razmatraju da li bi digitalna gotovina mogla da se koristi za sprovođenje ove "radikalne politike".

BIS-ovo istraživanje u kome je učestvovalo 65 centralnih banaka pokazalo je da 86% njih razmatra prednosti i nedostatke digitalnih valuta. Istraživanje pokazuje da su centralne banke u ekonomijama u razvoju naklonjenije digitalnim valutama od banaka u jačim ekonomijama.

U oktobru prošle godine , Bahami su postali prva zemlja koja je lansirala digitalni novac opšte namene, pod nazivom Peskoviti dolar (Sand Dollar). Brojne veće zemlje takođe su testirale uvođenje digitalne valute, među kojima je najveća Kina.

Petina centralnih banaka iz glavnih ekonomija koje su odgovorile na istraživanje reklo je da j eizdavanje digitalnih valuta "moguće" u kratkom ili srednjem roku u poređenju sa samo jednom bankom prošle godine.

Narodna banka Kine je u avgustu proširila testiranje svoje digitaln evalute (Renminbi) na svoja tri najveća urbana regiona, koja zajedno sadrže 400 miliona ljudi.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) je rekla da ECB nastavlja sa radom na svom digitalnom evru, pored toga Švedska E-Kruna napreduje, a šef američke Federalne rezerve je rekao da "eksperimentišu" sa digitalnim dolarom.

Istraživanje BIS-a je takođe pokazalo da više od četvrtine centralnih banaka trenutno nema ovlašćenje da izdaje svoje digitalne valute, a oko 48% njih još uvek nije sigurno.

Dok oko 60% smatra da je malo verovatno da će izdati bilo koju vrstu digitalne valute u kratkom ili srednjem roku.

U celini, međutim, "centralne banke prelaze u naprednije faze izdavanja digitalnih valuta, prelazeći od konceptualnog istraživanja do prektičnog eksperimentisanja", zaključuje se u istraživanju.

388 pregleda