Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Pad Bitcoina i mogući razlozi

17/05/2019 10:55

Prodaja 5.000 btc-a po niskoj ceni (dump) na Bitstampu je verovatno izazvalo veći i kratkoročni pad bitcoin cene koji se dogodio u ranim satima (UTC) u petak (17. maj 2019). Bitcoin je pao na $ 6,100 na berzi, ali se od tada oporavio na preko $ 7,000 u proteklih nekoliko sati.

"Greška zbog debelih prstiju", "whale dump", ili greška bot-a?!

Trgovac na Bitstamp berzi navodno je prodao narudžbu od 5.000 BTC po neobično niskoj ceni od 6.200 dolara. Ovaj potez izazvao je ogroman pad cene na berzi, uspostavljajući privremenu mogućnost arbitraže. Efekat se ubrzo proširio preko tržišta na druge berze, a tržišni prosek BTC-a opao je na oko 7.100 dolara. Trenutno, bitcoin se stabilisao oko 7.300 dolara na većini popularnih BTC platformi.

Detalji su još uvek mutni u ovom trenutku, ali postoje tri verovatne teorije za ono što se dogodilo - "whale dump" (prodaja po značajno nižoj ceni od tržišne od strane velikog igrača), greška debelih prstiju, ili bag samog bota u okviru platfome. Međutim, s obzirom na nedostatak značajnih odstupanja obima u trenutku pada, čini se malo verovatnim da je pad bio posledica namernog "dump-a".

Sa druge strane, posmatrajući grafikon sa Bitstampa, "dump" se desio u periodu od 10 do 12 minuta, a narudžbe su se stalno izvršavale i to pokontantno nižoj ceni od tržišne. Takvo stanje stvari deluje manipulativno, ali kompromisno rešenje izgleda kontraproduktivno osim ako se ne drže visoke poluge kratkih pozicija na drugoj berzi, kažu u BitMEX-u. Teoretski, "dump" bi izazvao masovnu likvidaciju dugih pozicija i time osigurala profit trgovcu. Doduše, ovo su još uvek spekulativna objašnjenja.

Parabolski rast bitcoina zaustavljen

Ovaj kratak pad je zaustavio parabolični napredak BTC / USD i potvrdio predviđanja moguće korekcije. Bitcoin je trenutno pao za više od 10%.

Na kraju deluje je da je takođe padu prethodio blagi gubitak momentuma samog bitcoina u stvaranju velike parabole kao što je to bio slučaj krajem 2017. godine. Pošto su unazad postavljene osnove za rast sa 3.500$ uglavnom nepromenjene, ovaj mali pad možda neće biti dovoljan da se potpuno zaustavi "bull" tržište. Naravno, ovu korekciju bitcoina su ispratile i druge kriptovalute, popularni altcoini, koji su takođe pretrpeli značajne 24-satne gubitke na kraju trgovinskog dana nakon impresivnog rasta tokom sedmice. Samo nekoliko od prvih 100 kriptavaluta trenutno pokazuju pozitivne promene cena na kraju nedelje.

688 pregleda