Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Kratka istorija Bitcoin fjučersa i šta možemo očekivati u budućnosti

Autor: Sarah Rothrie
13/11/2018 20:15

Bitcoin fjučersi postoje relativno od skora, tačnije nakon regulatornog odobrenja krajem 2018. Oni omogućavaju trgovanje u odnosu na buduću vrednost bitcoin-a, ali bez korišćenja menjačnica. Uvođenje bitcoin fjučersa proizvelo je nekoliko zanimljivih događaja tokom ove godine. Vodićemo vas kroz kratku istoriju bitcoin fjučersa, od njihovog predstavljanja pa sve do događaja koji tek slede.

Šta su bitcoin fjučersi?

Prvo, za sve one kojima su finansijski termini nejasni, šta je bitcoin fjučers?

U fjučersu, dve stranke slažu se da će trgovati robom po dogovorenoj ceni na budući datum. Na primer, pomislite na farmera koji prodaje žitarice na početku sezone rasta. Ako trenutna cena (kad je setva) zrna padne dok se ne završi žetva, naš farmer će biti na gubitku.

Kupci njegove pšenice su u istoj poziciji, ali sa druge strane jednačine. Ako se cena zrna poveća, onda će oni biti na gubitku.

Fjučersi su način zaštite od ovih fluktuacija. Kupac i prodavac slažu se da će u budućnosti napraviti određenu trgovinu sa dogovorenom cenom za fiksni datum. Sporazum je pravno obavezujući ugovor kojim stranke moraju zaključiti kupovinu bez obzira na to ko će zaraditi a ko izgubiti.

Trgovci koriste fjučerse kao način špekulacije o budućoj ceni imovine. Ako veruju da će cene porasti, onda kupovina imovine po fiksnoj budućoj ceni omogućava trgovcu da proda ta sredstva ili sam fjučers ugovor po višoj ceni kada se tržišne stope povećaju. To je rizično poslovanje i stvaranje profita oslanja se na dubinsko razumevanje tržišnih fluktuacija.

Na sličan način funkcionišu i bitcoin fjučersi. Kupovinom i prodajom bitcoin fjučers ugovora, investitori mogu spekulisati o budućoj vrednosti bitcoin-a, bez ikakvog stvarnog vlasništva nad imovinom.

Kratka istorija bitkoin fjučersa

Na početku

Bitcoin fjučersi postoje odavno, ali se trgovalo, neregulisano, samo na kripto-berzama. Regulisani bitcoin fjučersi uvedeni su krajem 2017. godine. U toku jedne nedelje u decembru dve istaknute berze, Chicago Board Options Exchange (Cboe) i Chicago Mercantile Exchange (CME), su započele trgovanje fjučersima zasnovane na bitcoin-u.

Šira finansijska zajednica je pozdravila uvođenje bitcoin fjučersa. To je bila prva prilika da se uključite u trgovanje bitcoin-om, bez potrebe za stvarnim vlasništvom nad istim. Takođe to je ponudilo sigurnost i legitimitet regulacije.

Pored toga, trgovanje bitcoin fjučersima nudi određene prednosti za investitore u onim zemljama koje su zabranile trgovinu bitcoin-om . To je zato što trgovina fjučersima ne znači trgovanje bitcoin-om.

Kripto zajednica je takođe imala talas inicijalnog uzbuđenja prilikom uvođenja bitcoin fjučersa. Smatralo se da bi tržište moglo da vidi povećanu likvidnost od priliva novih investicija.

Cena bitcoin-a se naglo povećavala pred početak zvanične trgovine, web stranica kompanije Cboe srušila se istog dana kada je otvorena trgovina bitcoin fjučersima, a cena bitcoin-a porasla je za 10 odsto.

Kada je CME otvorio bitcoin fjučerse nedelju dana kasnije, bitcoin je dostigao cenu u visini od preko 20k USD. Iako, kao što svi znamo, to nije dugo trajalo.

Onda su došli “medvedi”

Cena bitcoin-a je postepeno porasla tokom prvih nekoliko meseci 2018. godine. Kada je počela padati, novinski članci počeli su da špekulišu o tome da li je uvođenje bitcoin fjučersa učinilo više štete nego dobrog. WSJ je objavio analizu u januaru koja je ukazala na to da su mali investitori ciljali na veću cenu bitcoin-a, dok su institucionalni investitori koji su trgovali bitcoin fjučersima ciljali nižu tržišnu cenu, što je dovelo do pada cene.

U maju je Savezna banka rezervi San Franciska objavila pismo u kojem se navodi da su brzu inflaciju bitcoina vodili investitori optimisti koji su bili uvereni da će tržište nastaviti da raste. U pismu je istaknuto da je uvođenje bitcoin fjučersa obezbedilo pesimističkim investitorima ‘’kratku” prodaju (eng. short selling) . Takav način trgovine nije ranije postoja.

Iako je sasvim moguće da je uvođenje regulisanih bitcoin fjučersa dovelo do pada tržišne cene, obim trgovanja ne mora nužno da se uklapa u ovu teoriju. Grupa CME tvrdila je u julu da njihova statistika trgovanja u drugom kvartalu pokazuje rast prosečnog dnevnog obima trgovanja od 93% u prvom kvartalu.

Ako je Fedova teorija tačna, takvo naglo povećanje trgovanja bitcoin fjučersima trebalo bi značajnije uticati na vrednost bitcoin-a u drugom kvartalu 2018. godine nego u prvom. Naročito ako je kratak trend. Međutim, grafikon cena Bitcoin za 2018. godinu jasno pokazuje najveće tržišne fluktuacije u prvom kvartalu.

Pored toga, obim trgovine bitcoin fjučersa u celini se smatra sporim, čak i od samog početka njihovog lansiranja u decembru. To dosta nesigurno iznošenje prognoza da bi tako nizak obim transakcija mogao da izazove značajan pad cene.

Budućnost bitcoin fjučersa

CME i Cboe su predstavili novčanu budućnost bitcoin-a zasnovanu na ceni bitcoin-a na kripto menjačnicama. Međutim, menjačnice ostaju neregulisane. Sledeći veliki razvoj u bitcoin fjučersima je uvođenje regulisanih, fizički dogovorenih fjučers ugovora.

Interkontinentalna berza (ICE), koja je vlasnik NYSE-a, formirala je startup pod nazivom Bakkt, koji će pokrenuti fjučerse koja će se odnosi na stvarni bitcoin. Ovo je dalja evolucija bitcoin fjučersa koja više odgovara zahtevima regulatora. Bakkt je najavio da će u decembru ove godine pokrenuti svoje bitcoin fjučerse.

Ovo bi mogao biti korak koji privlači nova institucionalna ulaganja na bitcoin tržište. Međutim, postoje špekulacije da bi uvođenje fizički ustaljenih fjučersa moglo pomoći US SEC-u da odobri Bitcoin ETF. Tokom prethodnih odbijanja, SEC je navela zavisnost kriptovaluta od neregulisanih menjačnica i ukupnu veličinu bitcoin tržišta kao razloge odbijanja bitcoin ETF-a. Fizički utemeljeni fjučersi takođe mogu ubrizgavati likvidnost na tržište, što znači da Bakkt razbija barijere za odobravanje SEC-a.

Zaključak

2018. bila je prva regulisana godina bitcoin fjučersa, a priča je daleko od kraja. Uvođenje bitcoin fjučersa bi moglo biti početak istorijske priče. U narednim godinama, njihova evolucija bi mogla opisati kako su bitcoin i druge digitalne valute na kraju prihvaćene od strane glavnih finansijskih tržišta.

1935 pregleda