Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Najbolje blockchain aplikacije za slanje poruka: Crypto Messengers

Autor: David Hamilton
16/09/2018 15:25

Blockchain tehnologija pruža svetu sigurnije i efikasnije načine poslovanja. Potreba za privatnošću, bezbednošću podataka i jednostavnim sistemima za implementaciju dugo je bila u fokusu korporacija koje se trude da interne radnje njihovih kompanija budu privatne. Privatni sektor takođe deli ove probleme sa korporativnim svetom.

Ova potražnja za privatnom instant komunikacijom podstakla je rast popularnih enkriptovanih aplikacija za razmenu poruka kao što su Telegram i Whatsapp. Sada se čini da je blokchain tehnologija postavljena tako da još jednom promeni način na koji komuniciramo. Blokchain aplikacije za razmenu poruka su u porastu. Platforme koje postoje već nekoliko godina ove godine su ušle na tržište, a u narednim mesecima očekujemo nove koje će izaći na tržište. Hajde da pogledamo neke od najperspektivnijih platformi za razmenu poruka.

Dust

Platforma Dust je bila jedna od prvih aplikacija za razmenu poruka na tržištu. Kompanija čije je sedište u Los Angeles-u pokrenula je aplikaciju 1. marta 2014. godine. Aplikacija je dobila značajnu medijsku pažnju, jer je Mark Cuban bio jedan od glavnih podržavaoca platforme.

Dust korisnicima nudi nekoliko jedinstvenih funkcija. Poruke se automatski brišu sa telefona pošiljaoca i primaoca nakon 24 časa. Takođe, možete odabrati da se poruke brišu nakon što su pročitane.

Cryptvisor

Cryptvisor je decentralizovana platforma koja eliminiše mogućnost napada "man-in-the-middle" (MITM). Većina aplikacija čuva vaše podatke u centralizovanoj bazi podataka. Takvi centralizovani sistemi su lako cenzurisani, blokirani ili kontrolisani od strane onih koji imaju pristup informacijama. Cryptvisor eliminiše ove rizike potpunim uklanjanjem centralizovanih servera i korisničkih informacija iz jednačine.

U intervjuu za App Developer Magazine, CCO kompanije Mark Babbitt objasnio je da se njegova kompanija fokusira na svakodnevne korisnike kako bi im pružila mogučnost da imaju isti nivo sigurnosti koje pružaju korporacije i vlade širom svijeta. Dalje je objasnio kako će Internet-stvari (eng. Internet of Things - IoT) podstaknuti povećanje potrebe za privatnošću.

Echo

Echo messenger koristi Graphene Blockchain kako bi vam pružio privatno i sigurno iskustvo razmene poruka. Može da šalje multimedijalne poruke sa benefitima trenutne enkripcije svih audio i video sadržaja. Platforma je decentralizovana i omogućava korisnicima plaćanje kriptovalutama direktno iz same aplikacije.

U nedavnom intervjuu, izvršni direktor kompanije, Christoph Hering, objasnio je da Echo koristi specijalno dizajniran protokol poznat kao Interplanetary File System (IPFS) kako bi razmena poruka bila brža. IPFS koristi content addressed system, a ne standardni HTTP protokol. Tradicionalno, blockchain aplikacije za razmenu poruka zahtevaju od primaoca i pošiljaoca da direktno pristupe blockchain-u, što može biti zahtevno jer koristi dosta resursa. Echo eliminiše ovu potrebu koristeći svoj IPFS klijent.

e-Chat

Aplikacija e-Chat messenger nudi IPFS tehnologiju u kombinaciji sa uslugom razmene poruka peer-to-peer. Za razliku od drugih tradicionalnih platformi za razmenu poruka, ne postoji centralno mesto za čuvanje podataka. Ova decentralizacija eliminiše mogućnost MITM napada. Platforma takođe omogućava korisnicima da budu plaćeni za svoj sadržaj. Ova funkcija se zove Cryptolike, za to je zadužen departman za kreiranje sadržaja platforme, u kojem korisnici mogu kreirati pretplatničke kanale.

Platforma e-chat uključuje sistem beskontaktnog plaćanja NFC i QR. Ovim sistemom možete preneti novac ili kriptovalute privatnim porukama. Platforma se takođe sastoji od ugrađenog softvera za kripto konverziju koji vam omogućava da promenite kriptovalute direktno iz novčanika koji se nalazi na telefonu. Imate različite načine za pristup vašim informacijama uključujući skener otiska prsta, prepoznavanje lica i privatne ključeve za pristup vašem novčaniku.

Telegram

Telegram aplikacija koja je veoma popularna, ove godine je skupila preko 1,7 milijardi dolara putem Initial Coin Offering-a (ICO). Telegram je dugo nudio šifrovane razmene poruka, ali sada kompanija ide ka tome da se integriše u kripto okruženje. Prva od ovih integracija započela je ovog meseca u okviru nove aplikacije za potvrđivanje identiteta, Passport.

Passport dozvoljava Telegramu da čuva vaša lična i poverljiva dokumenta na Telegramovom blokchain-u. Kompanija koristi end-to-end enkripciju, a službenici kompanije tvrde da nemaju pristup korisničkim podacima.

Status

Status koristi dobro razvijeni blockchain kompanije Ethereum kako bi osigurala zaštitu informacija svojih klijenata. Platforma nudi end-to-end enkripciju za sve poruke. Pored toga, možete pretraživati širok izbor decentralizovnih aplikacija (Dapps) preko ugrađenog pretraživača platforme.

Kostinici sa posebnim statusom imaju pristup jedinstvenim funkcijama, uključujući decentralizovano tržište rada, menjačnicu, sistem predviđanja i uslugu digitalne identifikacije. Platforma takođe omogućava umetnicima da promovišu i dele svoj sadržaj bezbedno preko Ethereum-ovog blockchain-a.

Aplikacije na koje treba obratiti pažnju u budućnosti

Nadmetanje aplikacija za razmenu poruka postaje sve zanimljivije, jer se nove platforme pojavljuju na nedeljnom nivou. Dosta novih platformi smo dobili ove godine. U nastavku smo izdvojili nekoliko aplikacija za razmenu poruka koje su još u razvoju, ali vredne pomena.

Kakao

Izuzetno popularna južnokorejska aplikacija za razmenu poruka Kakao. Podigli su prašinu kada su najavili svoje planove za stvaranje podružnice zasnovane na blockchain-u pod nazivom Ground X. Kakao talk je najveća aplikacija za razmenu poruka u Južnoj Koreji sa 94% tržišnog udela. Uprkos svojoj kontroli nad tržištem Južne Koreje, programeri iz Ground X biraju Japan kao svoju bazu jer su kripto zakoni Japana jasniji od onih u Južnoj Koreji. Programeri nisu objavili dodatne informacije vezane za integraciju, ali analitičari pažljivo prate dalji razvoj.

Vibeo

Vibeo platforma obećava da će korisnicima pružiti veću, robusniju uslugu razmene poruka od konkurencije. Platforma uključuje neke jedinstvene funkcije kao što je video poziv sa tri korisnika. Takođe možete podeliti svoj ekran i lokaciju preko Dapp-a. Deljenje lokacije putem šifrovanih aplikacija je važna opcija koju potrošači koriste. Još jedna jedinstvena karakteristika koju pruža platforma je mogućnost slanja beleški.

Blockchain Messengers: Prava privatnost na horizontu

Blockchain tehnologija nastavlja da menja budućnost industrije razmene poruka. Sada imate više opcija kada razmišljate o sigurnim aplikacijama zasnovanim na blockchain-u. Kako veliki hakerski napadi nastavljaju da pune naslovne strane na globalnom nivou, trebalo bi očekivati da će sektor enkripcije nastaviti da raste u narednim godinama.

 

1049 pregleda