Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Šta je Tezos? Uvod u Kontraverzni coin

Autor: Ryan Smith
20/08/2018 21:55

Prvi svetski self-evolving blokchain, Tezos, je platforma za pravljenje pametnih ugovora slična Ethereum-u. Iako su ustaljene virtuelne valute poput Bitkoina ostale zaglavljene u razvoju, Tezos vidi budućnost kriptovaluta kao put do uspehu koji se stalno unapređuje.

Tehnologija kriptovaluta napreduje tako da je teško držati korak sa svim najnovijim događajima. Zašto ne biste nadogradili svoj blockchain sa najnovijim tehnologijama kada postanu dostupne? Tezos predviđa da će njihov blockchain ostati na vrhu zahvaljujući velikom broju inovacija.

Kako funkcioniše?

Radi se o peer-to-peer, distribuiranoj i slobodnoj mreži koja ima za cilj da napravi nekoliko značajnih poboljšanja u odnosu na svoje dobro poznate susede. Konkretno, tim predstavlja glavne ideje samoizmene (self-amendment) i samoupravljanja na blockchain-u (on-chain governance). Hajde da pogledamo nekoliko ključnih karakteristika:

On-Chain Governance

Ključna karakteristika je učešće svih aktera u izboru pravcu razvoja i upravljanju platformom. Zainteresovane strane mogu glasati o izmenama i dopunama protokola Tezos, pa čak i o promenama samog postupka glasanja. U najjednostavnijem slučaju, zainteresovane strane će odobriti ili zabraniti izmene u kodu ili protokolu.

Evolucija koda

Tipični blockchain koristi sledeća tri protokola:

  • Mrežni protokol - otkriva blokove i emituje transakcije
  • Protokol transakcije - odlučuje šta čini transakciju važećom
  • Protokol o konsenzusu - određuje kako se konsenzus postiže u jedinstvenom lancu

Međutim, u slučaju Tezos, oni koriste generičku mrežnu školjku koja je kompatibilna sa različitim transakcijskim i konsenzusnim protokolima koji trebaju blockchain-u. Drugim rečima, on je izgrađen modularnim pristupom. Tezos-ov blockchain kreće od osnovnog protokola koji će kasnije biti razvijan odlukama većine aktera pa mogli bismo čak reći - na “demokratski” način.

Izvorni kod se implementira u OCamlu - brzom, fleksibilnom, funkcionalnom programskom jeziku koji bi trebao odgovarati ovako ambicioznom projektu i njegovim tehničkim zahtevima.

Likvidni Proof-of-Stake

Prema postu sa njihove zvanične stranice na Medium-u, konsenzus se postiže na alternativnom delegiranom metodu dokazivanja uloga (delegated proof-of-stake - dPOS). Liquid Proof-of-Stake je predloženo ime za ovaj pristup:

 

Tipična dPOS kriptovaluta kao što je EOS fokusira se na povećanje broja korisnika po cenu bezbednosti i decentralizacije. Međutim, čini se da Tezos želi da popuni prazninu između sigurnosti i decentralizacije tako što će i dalje biti u mogućnosti da iskoristi prednosti koje ima dPOS.

“Pečenje”

Tezos koristi izraz "pečenje" (eng. baking) za proces validacije blokova. U ovom modelu blockchain-a, “pekari” (eng. bakers) stavljaju depozite i nagrađeni su za potpisivanje i objavljivanje blokova. Svako loše ponašanje “pekara” kažnjavaće se oduzimanjem depozita. Prema najnovijim podacima, već 450 “pekara” doprinosi sigurnosti mreže.

Budući da se jedna od osnovnih filozofija vrti oko virtuelne demokratije, svaki nosilac tokena može preneti svoje pravo na “pečenje” i glasanje na druge korisnike u mreži.

Tim

Projekat je vizija Arthura Breitmana. Rođen je u Francuskoj, Breitman ima značajno iskustvo u radu za velike kompanije poput Morgan Stanley i Goldman Sachs. Zajedno sa svojom suprugom Kathleen, sada upravlja projektom iz kancelarije u San Francisku:

Arthur Breitman je kompjuterski naučnik i matematičar koji takođe ima iskustva u finansijskom sektoru. Pažljivo je pratio istorijski rast i usvajanje bitcoin-a od samog početka i primetio je da bitcoin nema mogućnost evolucije i zbog toga dolazi do hard fork-a. Njegovo predloženo rešenje je Tezos projekat koji postoji danas

Kathleen Breitman takođe ima iskustva u finansijskom sektoru, radeći ranije za renomirane kompanije kao što su Bridgewater Associates i R3. To joj je omogućilo da ima uvid u tehnologiju distribuirane baze podataka.

Godine 2014. Arthur je objavio dva rada o njegovoj viziji samo-izmenjive kriptovalute. Ovi papiri od tada su evoluirali u aktuelne Tezos-ove papire. Sledeće godine osnovao je kompaniju u SAD pod nazivom Dynamic Ledger Solutions (DLS).

Zaposleni

Uprkos publicitetu projekta, malo je informacija o ostatku tima. Ne postoji informacija o zaposlenima na web stranici, a trženje preko LinkedIn-a je pružilo malo tragova. Međutim, najnoviji tvitter post pokazuje kako izgleda Tezosova posada u Pariskoj kancelariji ispred prepoznatljivog Ajfelovog tornja.

Investitori

Poznati investitor Tim Draper uložio je 1,5 miliona dolara kako bi platio operativne troškove u zamenu za 10% udela u DLS-u. Pored toga, Polychain Capital je dodelio deo svog digitalnog deviznog fonda od 10 miliona dolara za projekat. Fond koji uključuje partnere kao što su Andreessen Horowitz i Union Square Ventures je objavljen krajem 2016. Polychain je već investirao u druge projekte kao što su Golem i MakerDAO u nadi da će se iskoristiti sledeći period rasta kriptovaluta.

Kontroverze

Pronicljivi čitaoci CoinCentral-a su upoznati da je bilo dosta nerazjašnjenih pitanja od samog početka. Ti problemi rezultirali su brojnim tužbama koje su se odrazile na Breitmanove i mnoge investitore Tezos ICO-a.

Intelektualna svojina

Inicijalno DLS je zadžao prava intelektualne svojine nad izvornim kodom Tezos-a. Prema sporazumu ICO-a, Breitman bi uspostavio službenu osnovu koja bi otkupila DLS (uključujući i važna prava intelektualne svojine) u korist zajednice.

Međutim, u sporazumu, Breitman i Tim Draper su očekivali da pokupe značajnih 8,5% sredstava prikupljenih od ICO-a, a takođe i 10% svih Tezzies-a koji su u opticaju.

Službeni dokument u kojem se navodi navodni transparentni odnos između DLS-a i fondacije Tezos povučen je sa web stranice nakon što je prvenstveno bio objavljen putem zvaničnog twitter naloga.

Unutrašnja previranja

Sledeći problem je nastao nakon što su Breitmanovi postavili temelje. Pošto švajcarski zakon zahteva da nezavisne stranaka budu u bordu, Breitmani su pitali svog poznanika, Johann Geversa, da bude predsednika novoosnovane fondacije Tezos.

Stvari su brzo eskalirale kad je Johann zapravo preuzeo kontrolu nad Tezosom, ugrožavajući protok i razvoj sredstava na način koji Breitmanovi nisu želeli.

KYC/AML (poznavanje klijenata/sprečavanje pranja novca)

I ako sva ta pitanja nisu bila dovoljna, dodatna drama je bila na putu. U najnovijem saopštenju sredinom juna, Fondacija je neočekivano napravila proveru za KYC/ AML:

U periodu donacije Fondacije Tezos u julu 2017. godine nije bilo blockchain-a ili industrijskog konsenzusa na ovu temu. Kako je blockchain ekosistem sazreo tokom proteklih deset meseci, postala je najbolja praksa da se potvrdi da doprinosi ispunjavaju osnovne KYC / AML kriterije.

Ovo je zateklo mnoge investitore pošto je ICO već star godinu dana. Kao što možete zamisliti, zajednica nije baš dobro reagovala na ovaj razvoj situacije.

ICO & Istorija trgovine

Po završetku ICO-a, fondacija Tezos je prikupila 66 000 bitcoin-a i 361 000 ether-a. U samo 13 dana, izvanredno 232 miliona dolara sredstava se slilo od strane investitora. To je bio rekordan iznos za bilo koji ICO u to vreme. Ovo je veliki uspeh u poređenju sa periodom od pre dve godine, kada gospodin Breitman nije uspeo da ubedi nekoliko velikih banaka da u njegov projekat investiraju otprilike 5 do 10 miliona dolara.

XTZ je lansiran 24. juna 2017. godine po ceni od oko 3 dolara. Ona je dostigla vrhunac od 10,50 dolara decembra 2017. godine. Ipak, cijena je od tada veoma opala (zajedno sa ostatkom tržišta) i trenutno (17. avgusta 2018. godine) cena je oko 2,65 dolara. Dnevne količine su prilično stabilne sa obimom trgovanja od 2 miliona dolara.

Ponuda i održivost

Prema CoinMarketCap-u, postoji ukupna ponuda oko 763 miliona "Tezzies". Mainnet tek treba da se pokrene. Međutim, zajednica Tezos trenutno pokreće beta mrežu koja će na kraju postati mainnet. Datum ove tranzicije nije poznat.

Gde možete kupiti i prodavati XTZ?

Tezzies tek treba da budu na listama velikih menjačnica. Ovo će naverovatnije usporiti usvajanja projekta dok se ne dodaju neke dodatne opcije. U međuvremenu, ukoliko niste investitor u ICO, možete kupiti i prodavati XTZ na:

  • Gate.io
  • HitBTC

Kao i na nekim manjim menjačnicama. Trenutno nema službenog novčanika, međutim, prema nekim stavkama društvenih medija, Tezzies se može čuvati na novčaniku preko komandne linije. Na žalost takvo rešenje može odgovarati samo programerima.

TezBox nudi web-novčanik kojem se može lako pristupati, kome možete pristupiti iz vašeg pretraživača. Ovo je novčanik koji je usmeren na zajednicu, ali moramo naglasiti da su web novčanici nisu najsigurnija opcija shodno tome korisnici moraju biti svesni rizika kada čuvaju i kada prave transakcije preko web-novčanika.

Obsidian sistemi su nedavno najavili aplikaciju za novčanik Ledger Nano S što je dobra vest jer na taj način će korisnici imati sigurnu opciju za skladištenje svojih sredstava.

Za kraj

Osnivači Arthur i Kathleen Breitman bili su u Njujorku nedavno na zabavi povodom “lansiranja” Tezosa. Naomi Brockwell je naišla na njih kako bi razgovarala o Tezos beta mreži i nekim pitanjima oko fondacije Tezos:

Izgleda da nema nepoznatih područja u svetu Tezosa. ‘Il ih volite ili ih mrzite, ono što je sigurno je da dobijaju veliku pažnju. Njihove ambicije su visoke na teret samo-evolucionih blokova i tvrdnji o upravljanju pod vođstvom zajednice. Kao i kod mnogih projekata koji se danas objavljuju, imati jaku “artiljeriju” ne mora biti znak uspeha. Ali to ne znači da je projekat osuđen na propast.

Po završetku ICO-a i sad već sa dugogodišnjim iskustovm, tim Tezosa sada mora da ispuni ova ambiciozne obećanja. Sve kontraverze bi se mogle ispostaviti kao dobrobit ako bi mogle preusmeriti pažnju pažnju na nešto korisno. Naravno, moraćemo sačekati da vidimo dalji razvoj događaja.

Za više informacija dok projekat napreduje možete pratiti Tezos na sledećim kanalima:

2142 pregleda