Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Da li bi investitori trebali biti zabrinuti zbog pada cene Bitcoin-a ispod $7000?

12/08/2018 16:15

Nakon dugoročnog pada cene koji je trajao nekoliko meseci, izgledalo je da će bitcoin preći u fazu rasta nakon što je nedavno srušio barijeru od $8.500. Ali povećanje se pokazalo kao privremeno i cena je promenila kurs kretanja tokom vikenda. Ovonedeljne vesti o SEC-om odlaganju bitcoin-ovog ETF-a doprinelo je još većem padu cena na berzama kriptovaluta, a cena bitcoin-a se smanjila ispod $7.000.

U vreme pisanja ovog članka bitcoin menja ruke na $6.477. Tokom prve sedmice ove godine bitcoin je dostigao visoku vrednost od $17,135, prema podacima Coindesk-a.

Druge kriptovalute su takođe odrazile pad cane bitcoin-a. Ethereum-ov eter i XRP Ripple, druga i treća najvrednija kriptvaluta na tržištu, imaju oko 51% i 85% cene od početka ove godine. Celokupna tržišna kapitalizacija kriptvaluta je 226,2 milijardi dolara. Taj broj je bio oko 828,5 milijardi dolara ranije ove godine.

Oscilacije u ceni bitcoin-a i ostalih kriptovaluta nisu ništa novo. Ono što je novo, je odbijanje tržišta da odgovori na dobre vesti, kao što je ICE-ova objava vezana za platformu za trgovinu fjučersima za kriptovalute.

Da li bi investitori trebali biti zabrinuti?

Različiti stavovi

Kao što se to desilo u prošlosti, mišljenja su podeljena na temu. Postoje oni koji misle da je sadašnji pad cena deo dugotrajnog pada cene (bear market). Drugi imaju pozitivniji stav o stanju stvari.

Chris Burniske, preduzetnički kapitalista i autor knjige o ulaganju u kriptovalute, upoređivao je trenutni devetomesečni pad cene bitcoin-a sa padom cene između kraja 2013. i početka 2015. godine, 14-mesečnog perioda tokom kojeg je došlo do sličnog pada cene. Tokom tog perioda, vrednost je bila najniža u januaru 2015. pre početka postepenog rasta. Taj spori uspon postavio je osnovu za kasnije skokove cene.

Ne postoji ništa čarobno u periodu od dve godine, i, ako bih nešto očekivao to je da se tržišni ciklusi postani češći kako dalje budemo odmicali, napisao je Burniske.

Ekonomista i kripto investitor Tuur Demeester takođe je predviđao pad vrednosti kriptovaluta do kraja ove godine.

... Mislim da su šanse velike za ovu godinu da se zapamti kao stresna godina: nejasno i neregulisano tržište altcoin-a, nemogućnost regulatorna da uhvati korak sa tržištem i skaliranje infrastrukture. napisao je nedavno u postu na online izdanju Coindesk. 

Prema Demeester-u, odnos NVM (Network Value Metcalfe) za bitcoin je nizak. Neki uzimaju odnos koji meri efekte bitcoin-a kroz broj transakcija na blockchain-u, kao indikator cene kriptovalute. Tako da visoki NVM bi značio i visoku cenu bitcoin-a. 

Na drugoj strani spektra je rast cene, oni koji predviđaju svijetlu budućnost bitcoin-a uprkos trenutnom padu cene. Među njima je i poznati kripto analitičar Fundstrat-a Tom Lee. Lee je predviđao cenu od $25.000 za bitcoin do kraja ove godine. Prema njegovim rečima, zarada rudara, koja opada zbog niskih cena, do kraja ove godine povećaće cenu bitkoina.

Tokom svog poslednjeg televizijskog intervjua, on je takođe istakao paralele između mobilnih telefona i kriptovaluta i rekao da je bitcoin "višedecenijska priča".

Radio sam na bežičnim mrežama (istraživanje) 1990. godine, video sam 20 godina mobilne i internet konvergencije. Za mene ovo nije toliko različito u smislu kako se industrija vremenom promenila. 

Marouane Garcon, direktor platforme za kripto derivate, izjavio je u intervjuu za Forbes da su sentimenti oko bitcoin-a  "i dalje pozitivni" uprkos najavama SEC-a o odlaganju.

Ovakve vesti su pokrenule nestabilan upad, tako da ovaj skroman pad cijena samo pokazuje sazrevanje tržišta.

 

1753 pregleda