Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Da li ove godine možemo očekivati novu rekordnu cenu Bitcoin-a?

05/08/2018 14:10

Uprkos već šestomesečnoj stabilizaciji cene, za 2018. godinu vidimo više negativnih potencijala u ceni bitcoin-a zbog slabe maloprodajne potražnje, oklevanja od strane institucija i trenutne tržišne kapitalizaije koja se čini previsokom u odnosu na aktivnosti na mreži.

Mnogi investitori i savetnici samouvereno navode da je cena od 5.700 dolara bila najniža cena za ovu godinu, i da će cene biti veće od pomenute. Iako smo optimistični na dugoročne perspektive bitcoin-a, moramo biti oprezni sa kratkoročnim prognozama cene.

Da bi pronašli polaznu tačku istorijskog paraboličkog rasta cene bitcoin-a koji se završio na 20.000 dolara, moramo se vratiti još u avgust 2015. godine, kada je cena bitcoin-a bila ispod 200 dolara. Ovaj protekli rast bio je sjajan, slobodno se može reći - istorijski. Čak i na sekularnim rastućim tržištima, potrebno je vremena da se apsorbuju informacije ugrađene u njegove karakteristične skokove visokofrekventne trgovine.

Kao što su neki predvideli za 2018-tu godinu, velike su šanse za ovu godinu da će ostati zapamćene kao godina iznenađenja: nejasno i neregulisano tržište altcoin-a, nemogućnost regulatorna da uhvati korak sa tržištem i skaliranje infrastrukture.

Hajde da pogledamo neke podatke.

Od januara, hashrate je narastao tri puta, što znači da je online priključena ogromna količina novih ili efikasnijih rudarskih mašina. U kombinaciji sa smanjenjem cena, znači da su rudari, koji nisu bili u mogućnosti da nadograđuju svoje mašine ili pronađu jeftiniju električnu energiju, suočeni su sa strmim padom profitabilnosti, padom od 90% za 7 meseci (altcoin-i su takođe suočeni sa sličnim ili većim padom). Sa profitnim maržama pod velikim pritiskom, nije isključeno da su rudari odgovorni za značajan iznos prodaje na tržištu.

Zatim, obim trgovanja nije pao, ali i dalje je ispod onog obima koji smo videli tokom prošle zime i proleća. Nejasno je koliko je rast u obimu rezultat trenutnog trenda,a koliko dolazi od novih dugoročnih kupaca.

Posle prošlogodišnjeg FOMO-a, maloprodajni interes za bitcoin-a je dosta opao:

  • Ispitivanje Gallup-a sprovedeno pre tri meseca pokazalo je da će manje od 0,5% američkih investitora - "verovatno kupi Bitcoin u bliskoj budućnosti"
  • Uprkos velikom padu transakcija i volatilnosti, trgovci vide za 50% niže prihode od bitcoin-a u odnosu na prošlu jesen.
  • Google pretrage takođe ne ukazuju na skori oporavak tržišta:

Evo nekoliko komentara od analitičara, trgovaca i insajdera sa Wall Street-a:

Prvi Bitcoin ETF (exchange-traded fund – ETF ) verovatno neće biti odobren pre 2019. Dakle, svako očekivanje odobrenja do septembra verovatno će biti ispunjeno razočarenjem.

Iako se institucionalni investitori svakako uključuju u Bitcoin, velika većina firmi su trgovinske firme koje žele da trguju bez obzira na cenu: oni su jednako srećni i sa krakoročnim i sa dugoročnim ulaganjima. Institucije za koje se zna da ulažu na duže vremenske periode, kao što su razni fondovi i penzioni fondovi, nisu spremni da ulažu, jer još nisu zadovoljni trenutnim regulatornim stanjem.

Tu je i NVM Ratio (Network Value to Metcalfe), koji je dizajniran da prikaže usvajanje u ranoj fazi, sa prikazuje da postoji premala aktivnost na tržištu da bi se opravdala trenutna tržišna vrednost bitcoin-a:

 

Pretpostavka je da je tržišna vrijednost bitcoin-a uglavnom izvedena iz toga da je to mreža koja povezuje korisnike širom sveta: što više ljudi i entiteta koristi bitcoin blockchain za rešavanje transakcija, to više dobija likvidnost i korisnost koju smo očekivali od “digitalnog zlata”. NVM odnos aproksimira tako što meri dnevne aktivne adrese na blok-bazi. Slični modeli vrednovanja su napravljeni za kompanije kao što su Facebook i Linkedin, gde broj mesečnih aktivnih korisnika razumno korelira s vrednošću preduzeća.

Slični NVT odnos, koji pokušava da izmeri da li je dnevna vrednost dolara svih Bitcoin transakcija relativno visoka ili niska u odnosu na tržišnu vrednost, takođe sugeriše precenjivanje.

Pored svega navedenog, evo nekoliko činjenica koje mogu ići u korist rasta cene bitcoin-a:

  • Cena bitcoin-a već je opala za 62% od decembra.
  • Od marta, kineski juan je opao za 8% u odnosu na dolar. Ako se ovaj trend nastavi, kineski kapital bi mogao “pobeći” u bitcoin.
  • Dominacija bitcoin-a raste, što unosi dodatnu sigurnost u bitcoin.
  • Rast između 2015. -17. bio je istorijski, ali nije u potpunosti jedinstven za ovaj ekosistem: između kraja 2011. i aprila 2013. cena Bitcoina je narasla 100x, a nakon šestomesečne korekcije ponovo se uvećala za 10x.
  • Investitori već predviđaju manji block reward u maju 2020. godine, što će smanjiti godišnju inflaciju Bitcoin-a sa 3,7% na samo 1,79%.
  • Odobrenje bitcoin ETF-a, čak i ako je odloženo, biće ogroman napredak jer će ga učiniti izuzentno pristupačnim za investiture koji trguju na malo. Nakon što je prvi zlatni ETF ušao 2004. godine, cena zlata se povećala za 350% (i danas je 200% veća). Rast u 2017. godini takođe je pokrenuo prelazak korporativnih aktivnosti na infrastrukturu Bitcoin-a, a obećanje banaka, brokera, i servisa za plaćanj i izdavaoca hartija od vrednosti koji nude svoja vlastita rešenja privlače pažnju velikih investitora.

Zaključak

Tržištu će verovatno biti potrebno više vremena za apsorbovanje nedavnog tromjesečnog rasta, što bi moglo proizvesti niže cene. Shodno tome ne predviđaju se novi rekordi u ceni Bitcoin-a za 2018. godinu, a ako podaci ne pokažu drugačije, očekuju se ne tako velike varijacije u ceni i uglavnom manji trendovi rasta.

NAPOMENA: ovo ni u kom slučaju nisu finansijski saveti.

1720 pregleda