Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Najčešće greške prilikom trgovine kriptovalutama (i kako ih izbeći)

Autor: Steven Buchko
Ovaj tekst je preuzet sa Coincentral.com
26/04/2018 10:30

Bez obzira da li ste stručnjak za kriptovalute ili ste tek počeli da investirate, postoji puno stvari kojih treba da budete svesni dok trgujete u svetu kriptovaluta. Za razliku od tradicionalnih tržišta, trgovanje kriptovalutama je puno volatilnosti, nepredvidivih investitora i neracionalnih kretanja cena.
U ovom članku, skrenućemo vam pažnju na neke od najčešćih grešaka u trgovini kripto valutama i kako ih možete izbeći.

Greška # 1: FOMO (strah od propuštanja)

Verovatno najčešća (i najlakša) greška u trgovini kriptovalutama je kupovina neke valute nakon što je cena već značajno porasla. Investitori koji su kupili Ripple (XRP) i Tron (TRX) na vrhuncu krajem 2017, definitivno su osetili bol samo nekoliko nedelja kasnije u 2018. Možda vam instinkt govori da potrošite nešto novca kada vidite da je neka kriptovaluta porasla 30-40%. Nemojte.

Ekstremno povećanje cene skoro uvek prati neki tip povlačenja. Dok čujete za takav token i njegov rast, obično je već prekasno. Osim ako ste uradili svoje istraživanje, verujete u osnove tog coina i želite da ga držite dugoročno (više od godinu dana), sačekajte dok se cena ne povuče.

Pump and dump (pumpanje cene i prodaja)

Pump and dump (PnD) su posebna vrsta trgovanja koja garantuju da će vas opeći. Ako vidite da nepoznati token naglo raste, budite oprezni. Najverovatnije je deo PnD šeme. U suštini to su koordinirani napori da se veštački podigne cena coina (pump), nakon čega se prodaje ljudima koji su se priključili zbog FOMO-a (dump).
Kada naletite na ovakav coin, prva stvar koju treba proveriti je obim trgovanja. CoinMarketCap je odličan resurs za ovo. Bilo koji 24-satni obim prometa ispod 1 milion dolara bi trebalo da podigne crvenu zastavu.

Greška # 2: Nepoznavanje svoje investicije

Nemojte samo slepo pratiti savete nekog Twitter ili YouTube-a "gurua" za investicije. Često su ovi ljudi visokog profila plaćeni da promovišu određene kriptovalute. Čak je i John McAfee, jedna od najpoznatijih ličnosti u kripto prostoru, priznao da naplaćuje promociju projekata.
Najmanji minimum je da posvetite barem pola sata istraživanju bilo kog projekta u koji planirate ulagati. Pogledajte kakav problem pokušava da reši, i kakav je tim okupljen oko projekta. Da li je projekat povezan sa bilo kim značajnim? Ima li poznatih imena koji su savetnici? To su sve stvari koje trebate znati.
Čak i brzo pretraživanje Google-a moglo bi otkriti neke informacije koje pretvara ono što može izgledati kao zlato - u smeće. Idealno bi bilo da pročitate whitepaper svakog projekta u koji investirate.

Formiranje investicione grupe (makar medju prijateljima) može učiniti čuda, i biti velika pomoć. Razlog je jednostavan - to vas tera da vršite istraživanja, tako da možete objasniti svoje investicione razloge svojim prijateljima. Praktično, to vam postavlja okruženje u kome morate da argumentujete svoje investicije, kao i da odgovorite na kontra-argumente kojih se možda niste setili.

Greška # 3: Prodaja u neadekvatnim vremenima

Suprotno od prodaje na vrhuncu pump-a, prodaja bazirana na emocijama takodje je česta pojava. Teško je, ali morate ostati hladne glave kada trgujete - zadržite emocije van trgovanja. Kriptovalute su nebrojano puta padale po 50-60% pre nego što su došle na 200-300% dobitka.
Kada kriptovaluta koju posedujete počinje da pada u vrednosti - pre nego što je prodate - ponovo procenite svoju poziciju. Ako ste investirali jer verujete u osnove tokena, postoji nekoliko pitanja koja možete postaviti:
• Da li se bilo koji od osnova promenio?
• Da li je bilo kakvih najava koje bi uticale na cenu?
• Da li ste prestali da verujete u dugoročnu viziju tokena?
Ako je vaš odgovor na sva ova pitanja "ne", onda razmislite o tome. Ova strategija postaje mnogo lakša kada pratite zlatno pravilo trgovanja kriptovalutama: Ne ulažite više novca od onoga što mislite da izgubite.
S druge strane, videti i neke dobre dobitke takođe može da vas dovede do prodaje. Iako je uzimanje profita mudro, možda ćete želeti da izbegnete prodaju celokupnog portfolia. U zavisnosti od situacije, kriptovaluta bi mogla još da poraste. Popularna strategija trgovanja je da izvučete početnu investiciju dok zadržite zaradu uloženu u valutu nakon dobijanja određenog procenta. Ovo smanjuje rizik od negativnih uticaja, dok vam još uvek daje potencijal (dodatnog) profita.

Greška # 4: Biti neinformisan(a)

Na tržištu koje se menja brzo kao što je tržište kriptovaluta, morate ostati u toku sa vestima iz industrije. Bez nedeljnog proveravanja vesti, ili čak dnevnog, investiciona plima bi se mogla okrenuti, i vi nećete ni znati šta vas je snašlo.
Dobra vest je da ima puno socijalnih mreža koji olakšavaju ovo. Telegram, Twitter i Reddit su odlični resursi koje možete koristiti da biste ostali informisani. Često, timovi dele važne najave na ovim platformama pre nego što uđu u mainstream medije. Pridruživanje ovim zajednicama takođe vam daje priliku da se više uključite u projekte, a ponekad čak i utičete na budući razvoj.

Srećno!

Čak i sa ovim savetima, sigurno će biti grešaka koje ćete napraviti. Ne dozvolite da vas to obeshrabri - to se događa svima. Deo procesa investiranja je da se uči od tih grešaka, i da se ne ponove.

2757 pregleda