Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Šta je Zcash?

Autor: Aaron Mangal
Ovaj tekst je preuzet sa Coincentral.com
16/04/2018 06:45

Zcash je javno šifrovani blockchain koji koristi zero-knowledge kriptografiju poznatu pod nazivom zk-SNARKS. Ovaj tehnologija omogućava korisniku da koristi dve adrese: jednu potpuno privatnu i jednu javnu i transparentnu (slično Bitcoinu).

Poznati kao zaštićeni i transparentni, ovi prilagodljivi režimi omogućavaju transakciji da bude potpuno anonimna ili javno vidljiva.


Zcash štiti vaše transakcije i transakcije primaoca (čineći ih anonimnim ili transparentnim)

 

Zcash Stats

Max Supply: 21.000.000

Trenutna cirkulacija tokena: 3,710,856

Algoritam: Equihash (u cilju stvaranja ASIC otpora pomoću visokih RAM zahteva)

Tip dokaza: Dokaz o radu (PoW)

ZCash je značajan jer obezbeđuje siguran transportni sloj za naše podatke (i ultimativno, identitete) - to je "http" novca. Zamislite oklopni automobil  koji čuva vaše lične podatke u kutiji. Bezbednost blindiranog vozila štiti mogućnost pregleda sadržaja kutije, i obezbeđuje siguran transport za podatke.

Sa Bitcoinom, naši podaci se prevoze u čistom staklenom automobilu omogućavajući bilo kome da vidi sadržaj unutar automobila. To znači da bi posmatrači, lopovi ili bilo koje druge osobe mogli da vide šta imate u vozilu, koliko sredstava imate i koliko sredstava primalac ima.

zk-SNARKS je naučni proboj u kriptografiji kojim se omogućava dokazivanje akcije bez otkrivanja svih detalja konkretne akcije. (Ranije je neko morao ponovo da kreira i ponovo da testira unose koje ste koristili)

Ova matematička konstrukcija (zk-SNARKS) dokazuje da su sve informacije (pošaljilac, primalac i količina) šifrovane, a takođe sprečavaju tzv. dvostruko trošenje (kritičan element uspešne arhitekture kriptovaluta).

Privatne transakcije mogu biti vidljive putem funkcije "selektivnog otkrivanja"

Transakcije imaju polje za poruku koje se može koristiti za slanje dodatnih podataka o transakcijama koje može da vidi samo primalac. Ova poruka se može postaviti na prilagođeni način, u sklatu sa tim kako to zahteva industrija, regulatorni organ, ili drugi pravni autoriteti.

Konkretan primer selektivnog otkrivanja bi bio da podelite da imate najmanje milion dolara na vašem računu (bez otkrivanja ukupnog stanja na računu). Drugi primer bi bio prikaz da posedujete privatne ključeve novčanika i zapravo mogućnost da trošite sredstva (kao kontroler).

Tamna strana Bitcoin-ove transparentnosti

Čudan negativan ishod Bitcoinove transparentnosti jeste to što kriminalci mogu dobiti neku anonimnost (pomoću coin mixer-a i IP sakrivanja) dok prosečan nevin korisnik ne dobija nikakvu privatnost. Zbog toga što anonimnost nije ugrađena, većina korisnika neće promeniti podrazumevane postavke. Ovo stvara ranjivost u vidu toga što bi napadači mogli odabrati žrtve sa najvećom vrednošću bitcoina (i osobe kojima su plaćali), jer mogu videte koliko imaju novca.

Sa preduzetničke strane, preduzeće mora zaštititi poverljive informacije od konkurenata, kupaca, čak i dobavljača. Poslodavci bi možda želeli da platni spisak ostane tajan od drugih zaposlenih i konkurencije. Ove poslovne tajne nisu zanemarljive, a korisnost zaštite istih ne treba potcenjivati.

Ko je iza Zcash-a?

Osnivački tim Zcash-a, kodiranje budućnosti privatnog, sigurnog novca

Tim Zcash je grupa naučnika, inženjera, dizajnera i poslovnih profesionalaca iz celog sveta, uključujući MIT, Johns Hopkins i Tel Aviv Univerzitet. Članovi razvojnog tima su: Eli Ben-Sasson, Alessandro Chiesa, Christina Garman, Matthew Green, Ian Miers, Eran Tromer i Madars Virza

Ovo je prvi protokol ove vrste. To je proizvod dugogodišnjih naučnih istraživanja, naprednog inženjeringa i rada na sigurnosnim radovima ... Podstičemo zajednicu Zcash-a da eksperimentiše sa nama, da majnuje, pokreće čvorove i pridruži se rastućoj i prijateljskoj zajednici. Zcash je koncenzualna valuta, mreža zajednice i programerski podržana kriptovaluta; vaše aktivno učešće čini mrežu jačom. - Zooko Wilcox, izvršni direktor i osnivač kompanije Zcash

Nije bilo javne prodaje niti ICO-a za Zcash, već privatne investicije od renomiranih pojedinaca poput Naval Ravikant-a (osnivač Angel list-a), Roger Ver-a (rani Bitcoin investitor), Erik Voorhees (osnivač Shapeshift-a), Barry Silbert (osnivač saveta za digitalnu valutu) i Fred Ehrsam (osnivač Coinbase-a).

Kako čuvati Zcash?

Za desktop novčanik možete preuzeti zvanični Zcash novčanik koji je za Mac ili Windows.

Za mobilni klijent, možete koristiti Coinomi .

Privatnost, zašto nam je to potrebno?

Kompanije kao što su Google i Facebook napravile su vrlo profitabilna preduzeća uz pomoć naših podataka. Max Schrems, aktivista za zaštitu privatnosti, zatražio je informacije koje mu je Facebook imao na papiru za tezu i dobio profil od 1.200 stranica u 57 kategorija.

Postoji čitav svet podataka i većina ljudi nije svesna kako to funkcioniše ili se koristi protiv nas. Dokazi o nultom znanju i projekti kao što je Zcash nas štite od nadležnosti starih institucija, a paradoksalno nudi usklađenost sa pravilima i propisima koje su iste vlasti danas postavile.

Obećanje kriptovaluta koje su usmerene na privatnost i novi slojevi sigurnosti kao što su Zcash i zk-SNARKS predstavljaju osvežavajući podsetnik na važne često zanemarene potrebe u sve centralizovanijem svetu koji se oslanja isključivo na podatke.

1790 pregleda