Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Šta su kriptovalute?

03/12/2017 14:36

Šta su kriptovalute?

Kriptovaluta je svakako vruća tema debate između preduzeća, vlade i javnosti već neko vreme. Slična je valutama kao što su dolari i evri u tome što ima vrednost i omogućava vam kupovinu, ali i sasvim drugačija zbog načina na koji se kreira i koristi.

Potpuno je moguće da ste ranije čuli reč kriptovaluta, ali koliko zapravo znate o tome? Šta je tačno kriptovaluta? Taj izraz je izazvao zabunu za mnoge, a svet digitalnih valuta može biti teško razumljiv.

U nadi da ćemo otkloniti neke od tih konfuzija, pripremili smo kratak vodič o kriptovalutama koji će vam dati osnove onoga što jeste, kako je stvoreno, i kakve su njegove prednosti.

Šta je kriptovaluta?

U redu, pa šta je kriptovaluta? Najjednostavnije objašnjenje je da su kriptovalute oblici digitalnog novca koji vam omogućavaju da kupujete online. Za razliku od redovnih valuta, oni žive samo na internetu i nisu podržani ili kontrolisani od strane banaka i vlada. Ovo ima prednosti kao i nedostatke, o kojima ćemo kasnije pričati više.

Kriptovalute su decentralizovane i upravljanje njima se vrši mrežom računara umesto jedne osobe ili kompanije. Novac koji posedujete čuva se u digitalnom novčaniku koji držite na cloud-u ili offline na računaru i možete ga poslati nekome preko računara ili mobilnog uređaja kao što je pametni telefon. Svaka transakcija se beleži u takozvanom blockchain-u koji je javno dostupan svim vlasnicima valuta.

Šta je rudarstvo (mining)?

Kriptovalute se generišu rudarstvom. Rudarenje rade računari koji pokušavaju da reše kompleksnu matematičku zagonetku poznatu kao hash.

Ljudi širom sveta se takmiče da budu prvi koji će rešiti hash, a pobednik dobija određenu količinu kriptovalute koja se rudari. Proces zahteva specijalan hardver koji će da radi non-stop, pa čak i ako posedujete računar sa brzim GPU-om, verovatno neće biti vredno vremena za rudarenje - jednostavno ti algoritmi zahtevaju ogromnu snagu vaših grafičkih (primetićete množinu).

Međutim, rudarenje nije jedini način na koji se dobijaju kriptovalute. Najlakši način je da ih kupite koristeći svoju lokalnu valutu na online tržištima, gde ih možete i prodavati drugim korisnicima. Kao kod zaliha zlata, na primer, vrednost kriptovalute se određuje kupovinom i potražnjom.

Najskuplji je Bitcoin, koji košta oko 8.200 dolara u vreme pisanja. Njegova cena se drastično povećala tokom godina. Kada je prvi put uveden, jedan ste mogli dobiti za samo nekoliko centi. Eh, da mi je vratiti vreme.

Prednosti i nedostaci kriptovaluta

Jedna od glavnih prednosti kriptovaluta je ta da pružaju anonimnost. Iako je svaka transakcija zabeležena i prikazana javno, ne morate da delite svoje lične informacije, kao što su puno ime, adresa i slično kada šaljete i primate uplate.

Kriptovalute su popularne među kriminalnim organizacijama, jer se novac ne može povezati sa njima.

Kao što možete zamisliti, ovo ima i svoje nedostatke. Kriptovalute su popularne među kriminalnim organizacijama, jer novac se ne može pratiti do njih. To je jedan od razloga zbog kojih vlade nisu veliki fanovi i žele da uspostave transparentniji način korištenja kriptovaluta. Neki čak tvrde da je njihova popularnost među sumnjivim likovima ključni faktor za povećanje vrednosti koju smo videli u poslednjih nekoliko godina.

Poslovanje sa kriptovalutama takođe ima prednost a to je da je jeftino. Iako se neke provizije mogu primeniti, one su niže i sigurno manje od onih koje naplaćuju banke i druge finansijske institucije. Pored toga, kriptovalute se ne mogu falsifikovati, za razliku od fizičkih valuta.

Bezbednost vaše valute takođe može biti potencijalni nedostatak. Novac koji posedujete je uskladišten u digitalnom novčaniku koji se može sačuvati u cloud-u, što znači da neko može da hakuje vaš nalog i ukrade ga. Druga opcija je da ga čuvate offline na vašem računaru, na primer, gde rizikujete da je izgubite u slučaju da uređaj prestane da radi ili da bude ukraden.

Morate takođe imati u vidu da su sve transakcije nepovratne i da nema arbitražne službe ili nadzora gde se mogu uputiti žalbe. Što znači ako radite sa nepoštenim prodavačem na internetu i ne dobijate robu nakon što je platite, stvarno ne možete učiniti mnogo toga. Ovo nije slučaj sa drugim metodama plaćanja, kao što su kreditne kartice, gde se troškovi učinjeni prevarnim radnjama mogu refundirati.

Najveće kriptovalute za koje trebate znati

Bitcoin je najveća i najpoznatija kriptovaluta sa milionima korisnika širom sveta. Osnovao ga je Satoshi Nakamoto 2009. godine. Pored bitcoina postoji preko 1000 kriptovaluta, neke vredne pomena su Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, Dash, Neo, Cardano i mnogi drugi.

Kao što možete primetiti, bitcoin je ispred konkurencije i verovatno će ostati najkorišćenija i najvažnija kriptovaluta na svetu.

Kriptovalute su tu da ostanu, i to će sigurno biti tako neko vreme. Iako bi neki manje mogle umreti, veći igrači na tržištu poput Bitcoina i Ethereuma će opstati duži period. Kriptovalute mogu biti prilično nestabilne, jer njihova vrednost može da se poveća ili smanji na stotine dolara u jednom danu. One ne služe samo kao sredstvo plaćanja, već takođe mogu poslužiti za velika ulaganja. Vrednost Bitkoina, na primer, stalno se uvećava od svog pojavljivanja. Međutim, kao što smo rekli kriptovalute su dosta nestabilne jer im vrednost jako varira pa čak i na dnevnom nivou. Mogli biste potencijalno ili dobiti ili izgubiti puno novca u kratkom vremenskom periodu. Rizik i potencijalne nagrade su ogromni.