Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Kako funkcionišu Bitcoin transakcije?

05/02/2021 11:15

Bitcoin transakcije se šalju iz i na elektronske bitcoin novčanike, a digitalno su potpisani radi sigurnosti. Svako u mreži zna za transakciju, a istorija transakcije može se pratiti do tačke gde su proizvedeni bitcoini.

Držanje bitcoina je sjajno ako ste špekulant koji čeka da se cena poveća, ali cela poenta ove valute je da je potrošite, zar ne? Dakle, kad trošimo bitcoine, kako funkcionišu transakcije?

Bitcoin ne postoji, samo zapisi o bitcoin transakcijama

Evo smešne stvari o bitcoinima: oni ne postoje nigde, čak ni na hard disku. Govorimo o nekome ko ima bitcoine, ali kada pogledate određenu bitcoin adresu, na njoj nema digitalnih bitcoina, kao na primer kada držite funte ili dolare na bankovnom računu. Ne možete pokazati na fizički objekat, ili čak na digitalnu datoteku i reći "ovo je bitcoin".

Umesto toga, postoje samo dokazi transakcija između različitih adresa, sa balansima koji se povećavaju i smanjuju. Svaka transakcija koja se ikada dogodila čuva se u ogromnoj javnoj datoteci koja se zove blockchain. Ako želite smanjiti bilans bilo koje bitcoin adrese, informacije se ne drže na toj adresi; morate ga rekonstruisati tako što ćete gledati u blockchain.

Kako izgleda transakcija?

Ako Jelena šalje neke bitcoine Radovanu, ta transakcija imaće tri informacije:

- Ulaz. Ovo je zapis o tome koja bitkoin adresa se koristila za slanje bitcoina na Jeleni (prvobitno ih je dobila od njene drugarice, Dragane).

- Iznos. Ovo je količina bitkoina koje Jelena šalje Radovanu.

- Izlaz. Ovo je Radovanova bitcoin adresa.

Kako se šalje?

Da biste poslali bitcoine, potrebne su vam dve stvari: bitcoin adresa i privatni ključ. Bitcoin adresa se generiše nasumično, i sastoji se od niza slova i brojeva. Privatni ključ je još jedan niz slova i brojeva, ali za razliku od vaše bitcoin adrese, to se čuvano tajno.

Razmislite o vašoj bitcoin adresi kao sefu sa staklenim frontom. Svako zna šta je u njemu, ali samo privatni ključ ga može otključati kako bi izvadio stvari ili stavio stvari u njega.

Kada Jelena želi da pošalje bitcoine Radovanu, ona koristi svoj privatni ključ da potpiše poruku sa ulaznim (izvornom transakcijom (ili transakcijama) novčića), količinom i izlazom (Radovanova adresa).

Onda ih šalje iz svog bitcoin novčanika na širu bitcoin mrežu. Odatle, bitcoin rudari potvrđuju transakciju, stavljaju je u blok transakcije i na kraju ga rešavaju.

Zašto moram ponekad sačekati da moja transakcija bude potvrđena?

Vašu transakciju moraju potvrditi rudari, I ponekad ste primorani da sačekate dok ne završe rudarenje. Bitcoin protokol je postavljen tako da svaki blok traje otprilike 10 minuta.

Neki trgovci mogu vas čekati dok se ovaj blok ne potvrdi, a sa druge strane, neki trgovci neće vas čekati dok se transakcija ne potvrdi. Oni će vam verovati, pod pretpostavkom da nećete pokušati da provedete iste bitkoine negde drugde pre nego što se transakcija potvrdi. Ovo se često dešava za transakcije male vrednosti, gde rizik od prevare nije toliko veliki.

Šta ako se ulazna i izlazna količina ne podudaraju?

Pošto bitcoini postoje samo kao evidencija transakcija, možete završiti sa različitim transakcijama vezanim za određenu bitcoin adresu. Možda je Stevan poslao Jeleni 2 bitcoina, Filip je poslao svoja 3 bitcoina i Dragana joj je poslala jedan bitcoin, sve kao posebne transakcije u odvojenim vremenima.

Oni se ne kombinuju automatski u Jeleninom novčaniku kako bi napravili jednu datoteku koja sadrži 6 bitcoina. Jednostavno stoje tamo kao različite transakcije.

Kada Jelena pošalje bitcoine Radovanu, njen novčanik će pokušati da koristi evidenciju transakcija sa različitim količinama koje se dodaju broju bitcoina koje želi poslati Radovanu.

Šanse su da kada Jelena bude slala coine Radovanu, ona neće imati tačno odgovarajući broj bitcoina iz drugih transakcija. Možda želi samo poslati 1.5 BTC-a Radovanu.

Nijedna od transakcija koje ona ima na bitcoin adresi nema taj iznos, a i nijedna od njih ne doprinosi tom iznosu u kombinaciji sa drugom transakcijom. Jelena ne može samo podeliti transakciju na manje količine. Može samo da pošalje ceo izlaz transakcije, umesto da je podeli na manje količine.

Umesto toga, ona će morati poslati jednu od dolaznih transakcija, a zatim će joj ostali bitcoini biti vraćeni kao kusur.

Jelena šalje dva coina Radovanu koje je dobila od Stevana. Stevan je ulaz, a Radovan je izlaz. Ali iznos je samo 1.5 BTC, jer to je sve što ona želi da pošalje. Dakle, njen novčanik automatski stvara dva izlaza za njenu transakciju: 1.5 BTC za Radovana i 0.5 BTC na novu adresu, koju je novčanik napravio za Jelenu da zadrži kusur od Radovana.

Da li postoje naknade za transakciju?

Ponekad, ali ne i svo vreme.

Naknade za transakciju se izračunavaju koristeći različite faktore. Neki novčanici omogućavaju ručno podešavanje naknada. Svaki deo transakcije koji nije došao do primaoca ili se vratio kao kusur smatra se naknadom. Ovo potom odlazi srećnom rudaru koji reši transakcijski blok kao dodatna nagrada.

Ranije, mnogi rudari su obradjivali transakcije bez naknade. Kako se nagrada blokova za bitcoine smanjuje, to je sada manje verovatno.

Jedna od frustrirajućih stvari o naknadama za transakcije u prošlosti je bila da je obračun tih naknada složen i skriven. To je rezultat nekoliko ažuriranja protokola koji se konstantno razvija.

Mogu li dobiti račun?

Bitcoin nije zamišljen kao sredstvo plaćanja uz račun - doduše postoje promene koje dolaze, a koje će promeniti način plaćanja.

Platni procesori poput BitPay-a takođe pružaju napredne funkcije koje ne biste normalno dobili sa matičnom bitcoin transakcijom, kao što su računi i web stranice za potvrđivanje porudžbina.

Šta ako samo želim poslati deo bitcoina?

Bitcoin transakcije su deljive. Satoši je sto milioniti deo bitcoin-a, a moguće je poslati transakciju koja (trenutno) iznosi najmanje 547 satošija.