Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Kako funkcioniše bitcoin rudarenje?

01/08/2018 21:35

Postoje tri primarna načina pribavljanja bitcoina: kupovina na berzi, prihvatanje bitcoin-a kao sredstvo plaćanja za robu i usluge I rudarenje novih. Rudarenje je proces dodavanja transakcijskih zapisa na blockchain. Blockchain postoji da bi se svaka transakcija mogla potvrditi, i svaki korisnik može pristupiti blockchain-u. Takođe, blockchain, se koristi za razlikovanje legitimnih transakcija da bi se sprečilo trošenje več potrošenih bitcoin-a ili ukratko – da bi se sprečile malverzacije.

Rudaranje – process vođenja evidencije uz pomoć korišćenja procesorske moći računara

Blockchain – javni registar (baza podataka) gde se vodi evidencija o svim bitcoin transakcjama.

Blockchain se tako naziva jer je zapravo to niz blokova, koji su liste transakcija napravljnih u određenom vremenskom period. Kada se generiše blok transakcija, rudari  (mineri) ga tada stavljaju u process “rudarenja”. Oni primjenjuju složene matematičke operacije na informacije koje se nalaze unutar bloka, nakon čega ga pretvaraju u daleko kraći, naizgled slučajan niz slova i brojeva koji se zove "hash".

Hash - jedinstvena sekvenca slučajnih karaktera s fiksnom dužinom, koja se može stvoriti iz podataka bilo koje veličine.

Hash se ne sastoje samo od podataka iz bloka transakcija, već se koriste i neki drugi podaci. Ono što je najvažnije, uključuje se hash prethodnog bloka sačuvanog u Blockchain-u.

Iako je relativno lako generisati hash iz niza podataka poput blokova transakcija, praktično je nemoguće znati koji su podaci korišteni samo gledanjem hash sekvence. Štaviše, svaki hash je jedinstven, a promena samo jednog znaka u bitcoin bloku potpuno menja hash sekvencu.

Ulaz Izlaz - HASH
Pas f6e51f7f461aeb90cd9a6410f1e8489f
Pas je unutra c54d190d3bad6809beed28643c1785ef
Pas je napolju ff828ddaf45e7d25c719346c1eadfedf
Pas je unutr 317cb878a7c476181fcbfacabc9ade4b
Pas je unu 5035f7b17b5a50e4b1081ba555ad575b

 

Kao što vidite u gore navedenom primeru, bez obzira koliko se podataka koristi kao unos, hash će uvek ostati iste dužine.

Zbog tih atributa, hash deluje kao digitalni voštani pečat. Ako neko promeni nešto na samo jednom bloku transakcije, njegov će se hash odmah promeniti, kao i sve sledeće hash sekvence u Blockchainu. Dakle, svaki pokušaj prevare unutar Bitcoin mreže lako će biti uočen od strane svih koji ga koriste.

Nagrade

U osnovi, rudari služe Bitcoin zajednici potvrđujući svaku transakciju i pazeći da je svaka od njih legitimna. Svi se takmiče jedni s drugima, koristeći softver koji je napisan posebno za rudarenje. Svaki put kada je novi blok "zapečaćen", što znači da je rudar uspio stvoriti ispravan hash, on ili ona dobija nagradu.

Od oktobra 2017, nagrada je 12,5 bitcoina po bloku, a ta vrednost će se smanjiti za pola svakih 210.000 blokova. Ukupni broj bitcoina je ograničen, pa što se više “kovanica” rudari, to je vrednija svaka od njih.

Dakle, iako će se količina bitcoina po bloku neizbežno smanjivati, vrednost nagrada rudara najverojatnije će ostati ista ili će čak rasti.

Realno gledano, izuzetno je lako proizvesti hash iz zbirke informacija, računari su zaista dobri u tome. Zbog toga, kako bi sprečili korisnike da obrađuju hiljade transakcijskih blokova svake sekunde i izrudare sve dostupne bitcoine za nekoliko minuta, bitcoinova mreža namerno čini proces težim.

Komplikacije

To se obavlja putem sistema "Proof of Work" (dokaz o radu). To je sistem koji zahteva određeni posao od tržioca usluge, što obično znači vreme obrade od strane računara. Izrada dokaza o radu je slučajni proces s niskom verovatnoćom, tako da je potrebno puno pogodatak i grešaka kako bi se stvorio validan dokaz o radu. Kada je u pitanju bitcoin, hash je ono što služi kao dokaz rada.

Dokaz o radu (Proof of Work) - ekonomska mera koja osigurava od prevarnih aktivnosti zahtevajući neki posao od tržioca usluge, što obično znači računarsko obrađivanje.

Kako bi još više zakomplikovali proces rudarenja, u procesu se koristi i nešto što se zove Bitcoin Difficulty, to je mera koja predstavlja - koliko je teško pronaći novi blok u poređenjuj s najlakšim mogućim.

Bitcoin Difficulty - mera koliko je teško generisati ispravan hash.

Ova mera se preračunava svakih 2016 blokova. Dizajnirana je tako da je za rudarenje jednog bloka potrebno oko 10 minuta. Kako se više rudara pridružuje, stopa blokiranja generisanja neizbežno se povećava. Zatim, nakon što je novi nivo težine rekalkulisan, povećava se ili smanju kako bi se generisanje novih blokova dovelo u očekivani vremenski okvir. Svaki blok koji je objavljen od strane “malicioznih” rudara koji ne zadovoljava zahtevani nivo težine biće odbačen od svih korisnika mreže i tako ti blokovi postaju nebitni.