Bitcoin
Ripple
Ethereum
Monero
Tether
litecoin
filecoin
matic
Kupi/Prodaj Kriptovalute

Kripto novčanik - sve što morate znati

27/03/2018 00:15

Šta je kripto novčanik?

Kripto novčanik je softverski program koji čuva privatne (private) i javne (public) ključeve i uzajamno radi sa različitim blockchain-ovima kako bi omogućio korisnicima da šalju i primaju digitalnu valutu i prate stanje. Ako želite da koristite Bitcoin ili bilo koju drugu kriptovalutu, potrebno je da imate digitalni novčanik.

Kako oni rade?

Milioni ljudi koriste kripto novčanike, ali postoji značajno nerazumevanje oko toga kako oni rade. Za razliku od tradicionalnih 'džepnih' novčanica, digitalni novčanici ne čuvaju valutu. Zapravo, valute se ne čuvaju ni na jednoj lokaciji niti postoje u bilo kojoj fizičkoj formi. Sve što postoji jesu zapisi transakcija sačuvanih na blockchain-u.

Kripto novčanici su softverski programi koji čuvaju vaše javne i privatne ključeve i interakcije sa različitim blockchain-ima tako da korisnici mogu pratiti svoje stanje, slati kriptovalute i obavljati druge operacije. Javni ključ vam daje adresu (duga kombinacija) i vidljiva je svim članovima peer-to-peer mreže . Ovo je broj koji će drugi članovi koristiti za identifikaciju vas i koji biste morali da pružite ako želite primiti transfer od drugog korisnika. Privatni ključ je ono što morate čuvati u svako doba. Kombinacija oba ključa je potrebna kao potpis na poruci koja je vezana za vašu transakciju. Ako izgubite svoj privatni ključ, takođe ćete izgubiti svoj novac i nećete moći da ih vratite! Da bi mogli da otključaju transakciju, privatni i javni ključ moraju se međusobno podudarati.

Kada vam osoba pošalje bitcoin ili bilo koju drugu vrstu digitalne valute, oni u suštini prepuštaju vlasništvo nad novčanicama na adresu vašeg novčanika. Da biste mogli da trošite te novčiće i otključate sama sredstva, privatni ključ koji se čuva u novčaniku mora da odgovara javnoj adresi na koju je dodeljena valuta. Ako se javni i privatni ključ poklapaju, balans u vašem digitalnom novčaniku će se povećati, a pošiljaocu će se smanjiti. Ne postoji stvarna razmena novčića. Transakcija je označena samo zapisom transakcija na blockchain-u i promenom balansa (stanja) u vašem kripto novčaniku.

Koje sve vrste novčanika postoje?

Postoji nekoliko vrsta novčanika koji pružaju različite načine za čuvanje i pristup digitalnoj valuti. Novčanici se mogu razvrstati u tri različite kategorije - softver, hardver i papir. Softverski novčanici mogu biti desktop, mobilni ili online.

  • Desktop: novčanici se preuzmu i instaliraju na računaru ili laptopu. Oni su dostupni samo iz jednog računara u kojem se preuzmu. Ovi novčanici nude jedan od najviših nivoa sigurnosti, međutim, ako je vaš računar hakovan ili bude zaražen virusom, postoji mogućnost da ćete izgubiti sva svoja sredstva.
  • Online: novčanici se pokreću na oblaku i i može im se pristupiti sa bilo kog računa na bilo kojoj lokaciji. Iako su pristupačniji, online novčanici čuvaju vaše privatne ključeve na mreži i kontrolišu ih treća lica što ih čini još ranjivijim za hakerske napade i krađe.
  • Mobilni: novčanici pokreću aplikaciju na telefonu i korisni su zato što se mogu koristiti bilo gde i u svakom trenutku. Mobilni novčanici su obično mnogo manji i jednostavniji od novčanika na računaru zbog ograničenog prostora na mobilnom uređaju.
  • Hardver: novčanici se razlikuju od softverskih novčanika jer čuvaju privatne ključeve korisnika na hardverskom uređaju kao što je USB. Iako hardverski novčanici vrše transakcije online, oni se čuvaju offline što povećava sigurnost. Hardverski novčanici mogu biti kompatibilni sa nekoliko web interfejsa i mogu podržavati različite valute; to zavisi samo od toga za koju se valutu vi odlučite. Štaviše, stvaranje transakcije je jednostavno. Korisnici jednostavno uključuju svoj uređaj na bilo koji računar ili uređaj sa omogućenim internetom, unose pin, pošalju valutu i potvrde. Hardverski novčanici omogućavaju jednostavnu transakciju, a takođe i drže novac van mreže i dalje od opasnosti.
  • Papirni: novčanici su jednostavni za korišćenje i pružaju veoma visok nivo sigurnosti. Dok izraz "papirni novčanik" jednostavno može da se odnosi na fizičku kopiju ili štampu vaših javnih i privatnih ključeva, može se odnositi i na deo softvera koji se koristi za sigurno generisanje par ključeva koji se zatim štampaju. Korištenje papirnog novčanika je relativno jednostavno. Prenošenje Bitcoin-a ili bilo koje druge valute u vaš novčanik postignut je prenos sredstava sa vašeg novčanika za softver na javnu adresu prikazanu na papirnom novčaniku. Alternativno, ukoliko želite da povučete ili potrošite valutu, sve što treba da uradite je da prebacite sredstva iz papirnog novčanika u vaš softver novčanik. Ovaj proces, često nazvan "sweeping" (pometanje), može se ili ručno izvršiti unosom privatnih ključeva ili skeniranjem QR koda na papirnom novčaniku.

Jesu li kripto novčanici sigurni?

Novčanici su sigurni u različitim nivoima. Nivo sigurnosti zavisi od vrste novčanika koji koristite (desktop, mobilni, online, papir, hardver) i provajdera servisa. Veb server je rizičnije okruženje za držanje valute u poređenju offline metodom. Online novčanici mogu izložiti korisnike mogućim ranjivostima u samoj platformi novčanika koju hakeri mogu eksploatisati kako bi ukrali vaša sredstva. Offline novčanici, s druge strane, ne mogu biti hakovani jer jednostavno nisu povezani na mrežu i ne oslanjaju se na treću stranu zbog sigurnosti.

Iako su se onlajn novčanici pokazali najugroženijim i sklonim na hakerske napade, potrebno je primeniti određene mere sigurnosti i kroz koje će se svakodnevno proći svaki put kada se koristi bilo koji novčanik. Zapamtite da bez obzira koji novčanik koristite, gubitak vaših privatnih ključeva će voditi do toga da izgubite svoj novac. Slično tome, ako je vaš novčanik hakovan ili ako pošaljete novac osobi koja želi da vas prevari, ne postoji način za povraćaj izgubljene valute ili storniranja transakcije. Morate preduzeti mere predostrožnosti i biti veoma oprezni!

Napravite rezervnu kopiju vašeg novčanika. Čuvajte samo male količine valute za svakodnevnu upotrebu online, na računaru ili mobilnom telefonu, čuvajući ogromnu većinu svojih sredstava u visoko bezbednosnom okruženju. Offline opcije skladištenja poput Ledger Nano ili papira ili USB-a štitiće vas od kompjuterskih kvarova i omogućiti vam da povratite svoj novčanik ako se izgubi ili ukrade. Međutim, neće vas zaštititi od upornih hakera. Realnost je ukoliko odlučite da koristite online novčanik postoje veliki rizici od kojih se ne može uvek zaštititi.

Ažurirajte softver. Držite svoj softver ažuran tako da imate najnovija bezbednosna poboljšanja dostupna. Redovno ažurirajte ne samo vaš softver za novčanik, već i softver na vašem računaru ili mobilnom uređaju.

Dodajte dodatne slojeve zaštite. Što više slojeva, to bolje. Postavljanje dugih i složenih lozinki i osiguranje da svalp povlačenje sredstava zahteva lozinku je prvo korak. Koristite novčanike koji imaju dobru reputaciju i pružaju dodatne slojeve sigurnosti kao što su dvostruka autentikacija i dodatne zahteve za PIN kodom svaki put kada se aplikacija novčanika otvori. Takođe možete da razmislite o novčaniku koji nudi multisig transakcije kao što su Armory ili Copay. Novčanik višenamenskog ili višestrukog potpisa zahteva dozvolu drugog korisnika ili korisnika pre nego što se izvrši transakcija.

Da li postoje naknade za transakciju?

Ovde nema potpuno tačnog odgovora.

Uopšteno, troškovi transakcije su mali deo tradicionalnih bankarskih troškova. Ponekad se plaćanje naknade za određene vrste transakcija meri rudarima kao naknadu za obradu, dok neke transakcije nemaju nikakvu naknadu. Takođe je moguće postaviti sopstvenu taksu. Kao vodič, srednja veličina transakcija od 226 bajtova rezultirala bi naknadom od 18.080 satosija ili $ 0.12. U nekim slučajevima, ako odlučite da postavite nisku naknadu, vaša transakcija može dobiti nizak prioritet, a možda ćete morati čekati sati ili čak i dani da bi se transakcija potvrdila. Ako vam je potrebna brza realizacija transakcije i odmah potvrda iste, možda ćete morati povećati iznos koji ste spremni platiti. Bez obzira na to koji novčanik koristite, naknade za transakcije nisu nešto o čemu treba da brinete. Ili ćete platiti minimalne transakcione troškove, odabrati svoje naknade ili uopšte ne platite naknade.

Jesu kripto valutni novčanici anonimni?

Vrlo, ali ne zaista. Novčanici su pseudonimni. Dok novčanici nisu vezani za stvarni identitet korisnika, sve transakcije se javno i trajno čuvaju na blockchain-u. Vaše ime ili lična adresa neće biti tu, ali podaci poput vašeg novčanika mogu se pratiti na vaš identitet na više načina. Iako postoje napori kako bi se olakšala anonimnost i privatnost, postoje očigledne slabosti do potpune anonimnosti.

 

Iako je Bitcoin daleko najpoznatija i popularna digitalna valuta, pojavile su se stotine novih kriptovaluta (koje se nazivaju altcoins), od kojih je svaki imao prepoznatljive ekosisteme i infrastrukturu. Ako ste zainteresovani za korištenje različitih kriptovaluta, dobra vest je, ne morate postaviti poseban novčanik za svaku valutu. Umesto da koristite novčanik za kripto valutu koji podržava jedinstvenu valutu, možda bi bilo zgodnije postaviti multo-valutni novčanik koji vam omogućava da koristite nekoliko valuta iz istog novčanika.